МКС може видати нові ордери на арешт Путиіна за злочини ПВК "Вагнер" / Скріншот

Міжнародний кримінальний суд може видати нові ордери на арешт президента Росії Володимира Путіна за злочини "Групи Вагнера", повідомляє "Голос Америки" з посиланням на опитаних експертів.

"Після спроби заколоту керівника найманців "Групи Вагнера" президент Росії Володимир Путін визнав, що група бойовиків повністю фінансувалась із російського бюджету. Ця заява відкриває нові можливості для прокурорів Міжнародного кримінального суду розслідувати масові воєнні злочини бойовиків "Вагнера" та проводити прямий зв’язок між цими злочинами та керівництвом Росії, включно з Путіним", - йдеться у статті.

Так, за словами голови МКС Пьотра Гофманського, нові ордери на арешт залежать у першу чергу від дій прокурора Міжнародного кримінального суду.

Відео дня

"Він може зробити запит на ордер на арешт в досудових суддів МКС, які вирішать, чи є підстави для видачі майбутніх ордерів на арешт. Але безумовно прокурор чітко заявив, що він активно займається новими розслідуваннями в Україні, так само як і в інших країнах та ми очікуємо, що буде більше дій з цього приводу", – говорить Гофманський.

Зв’язок між злочинами ПВК "Вагнер" та Путіним

Однією зі справ, які могли б призвести до подібних розслідувань та потенційно – нових ордерів на арешт Путіна, є справа воєнних злочинів так званої приватної військової компанії Вагнера.

При цьому експерти зазначають, що важко довести зв’язок "Групи Вагнера" з органами влади Росії через "двозначність" організації.

Та нещодавно один із доказів прямих зв’язків російської влади із бойовиками "групи Вагнера" надав сам Путін. Він визнав, що Москва з травня 2022 року по травень 2023 року "повністю фінансувала" найманців, витративши на них близько 1 мільярда доларів з бюджету. На думку експертів з міжнародного права, ця заява зробить легшою роботу міжнародних судів з переслідування російського керівництва за злочини, скоєні бойовиками "Вагнера".

Експерти зазначають, що хоча фінансування саме по собі може бути недостатнім доказом, щоб притягнути когось до відповідальності за міжнародний злочин, Путіну вже не вдасться заперечувати "достатній контроль" чи безпосередній зв’язок із "Групою Вагнера".

Таким чином, через зв’язок із "Групою Вагнера", про який Путін прямо сам заявив, він може бути ціллю розслідування, і зрештою може бути виданий ордер на його арешт Путіна Міжнародним кримінальним судом через діяльність "Групи Вагнера".

Ордер на арешт Путіна - це варто згадати

Це буде вже не першим ордером на арешт Путіна від МКС. 17 березня Міжнародний кримінальний суд вже видав ордер на арешт президента РФ Володимира Путіна і дитячого обмудсмена Марії Львової-Бєлової за звинуваченням у насильницькій депортації українських дітей до РФ.

Тепер Путіна можуть затримати на вимогу трибуналу в будь-якій з 123 держав світу, що ратифікували Римський статут. 

Вас також можуть зацікавити новини: