Кориця - спеція номер один для зниження рівня холестерину / фото ua.depositphotos.com

Кулінарні спеції підсилюють смак продуктів і підвищують поживність страв. Відомі своїми властивостями, спеції вже багато років вивчаються в медичних і лікувальних цілях.

Використання спецій для ароматизації продуктів дозволяє використовувати менше солі і жиру при приготуванні їжі. Це корисно при багатьох захворюваннях, особливо для тих, у кого підвищений рівень холестерину.

Видання Eating well пише, що хоча жоден продукт або спеція не можуть вилікувати підвищений рівень холестерину, деякі спеції можуть мати більший вплив на холестерин, ніж інші.

Відео дня

Спеція №1 для зниження рівня холестерину

Кориця - спеція номер один для зниження рівня холестерину. Частково тому, що високий рівень холестерину часто пов'язаний з високим рівнем глюкози, а кориця, як було показано, допомагає знизити рівень цукру в крові у людей з діабетом. Кориця також має протизапальні властивості, і її використання в якості замінника або заміни жирів, цукру і солі є частиною здорового харчування для серця.

Джордан Хілл, RDN, CSSC, зареєстрований дієтолог з Top Nutrition Coaching, рекомендує людям з високим рівнем холестерину "включати в раціон такі спеції, як кориця, кайенський перець, часник, імбир і куркума, якщо вони ще не використовуються".

Кориця виробляється з кори різних видів коричних дерев. Вона була вивчена на предмет терапевтичних ефектів, від зниження рівня цукру і холестерину в крові до зменшення запалення, згідно огляду 2019 року в журналі Clinical Nutrition. Кориця містить сполуки циннамальдегіду та коричної кислоти, які присутні в олії. У корі кориці є й інші біоактивні сполуки, катехіни та проціанідини, які можуть мати антиоксидантну та протизапальну дію, йдеться у статті 2022 року в Journal of Functional Foods.

Більшість досліджень, що стосуються кориці та холестерину, проводилися з використанням добавок кориці у людей з діабетом та метаболічним синдромом. Дози варіюються від 1500 мг до 6 грамів на день, при цьому стандартні рекомендації становлять від 1500 мг до 4 грамів на день (¾-2 чайні ложки), а більші дози >1500 мг на день пов'язані з більш сприятливим впливом на ЛПВЩ (хороший холестерин).

У невеликому рандомізованому клінічному дослідженні 2017 року, опублікованому в журналі Lipids in Health and Disease, вчені вивчали ефект перорального прийому кориці (3 грами в день) в порівнянні з 2,5 грамами пшеничного борошна протягом 16 тижнів у пацієнтів з метаболічним синдромом.

Вони виявили, що група, яка приймала добавку, зазнала значного зниження ваги, жирової тканини живота, загального холестерину, тригліцеридів, поганого холестерину та артеріального тиску порівняно з плацебо.

В огляді, опублікованому в журналі Frontiers in Physiology у 2022 році, дослідники вивчили 15 рандомізованих клінічних контрольних досліджень, в яких учасники отримували порошок кориці або екстракт кориці в дозах від 1 до 6 грамів з урахуванням попередньої дієти, фізичної активності та ліків. У 15 дослідженнях було включено 1020 учасників з діабетом 2 типу з періодом спостереження від 40 днів до 4 місяців. Порівняно з плацебо, у групі, яка отримувала корицю, спостерігалося зниження рівня холестерину ЛПНЩ та тригліцеридів.

Чи варто приймати добавки з корицею

Добавки з корицею слід використовувати як доповнення до модифікації способу життя, дієти з високим вмістом клітковини, регулярних фізичних навантажень, адекватного сну та схуднення, а не як заміну.

Кулінарне використання кориці може бути корисним. Можна використовувати порошок кориці в дозі 1/4-1 чайна ложка в день. Зверніть увагу, що кориця касії містить більше кумарину, сполуки, яка може впливати на печінку, якщо приймати її у більших дозах, ніж цейлонська кориця. Якщо ви плануєте регулярно вживати корицю, краще пошукати цейлонську.

Як включити корицю в свій раціон

Додавати спеції в свій раціон - це весело, смачно і корисно для здоров'я. Хілл рекомендує "додавати корицю до хлібобулочних виробів, до кавової гущі перед заварюванням, до тіста для млинців або до грецького йогурту". Використовуйте корицю для ароматизації супів, тушкованих страв, натирань для м'яса або кору кориці для приготування чаю, щоб отримати смачний напій.

Раніше УНІАН писав, що вживання кориці має несподіваний вплив на мозок.

Вас також можуть зацікавити новини: