
Від болю в суглобах до скутості та набряклості - артрит може доставляти неймовірний дискомфорт. Ліки, фізіотерапія та активний спосіб життя - все це ключові чинники в лікуванні артриту, але є ще один важливий елемент, який часто не беруть до уваги - харчування.
Видання Eating Well пише, що серед безлічі продуктів, які можуть допомогти за симптомів артриту, особливо виділяється броколі.
Броколі, багата антиоксидантами, важливими поживними речовинами і потужною сполукою під назвою сульфорафан.
"Включення броколі до свого раціону може допомогти забезпечити довгостроковий протизапальний ефект", - каже дієтологиня Діана Хан.
Також експерти пояснили, чим корисна броколі.
Багата на вітамін C
"Вітамін C - антиоксидант, який допомагає захистити клітини від ушкоджень, зменшити запалення і підтримати вироблення колагену, необхідного для здоров'я суглобів і сполучних тканин", - каже дієтологиня Максін Йунг.
Всього одна порція сирої броколі містить майже 70 міліграмів вітаміну C, що становить приблизно 75% добової потреби дорослого чоловіка і близько 100% добової норми для жінок.
Багата на вітамін K
Броколі багата на вітамін K, важливу поживну речовину, необхідну для здоров'я кісток. Він також має антиоксидантні властивості, які допомагають захистити організм від запалень та інших пошкоджень, спричинених вільними радикалами.
"Вітамін K підтримує здоров'я кісток і сприяє зниженню рівня маркерів запалення в крові", - каже Йунг.
Дослідження показали потенційний зв'язок між вищим споживанням вітаміну K і нижчим ризиком розвитку остеоартриту. Вітамін K може допомогти сповільнити прогресування захворювання у тих, хто вже страждає від нього.
Містить сульфорафан
Броколі багата на сполуку під назвою сульфорафан, яка може допомогти зменшити запалення суглобів і захистити від руйнування хрящової тканини, каже ревматолог Сваті Медхекар.
Є також деякі дослідження, які показують, що броколі може запобігти або уповільнити розвиток ревматоїдного артриту.
Крім броколі, сульфорафан також міститься в інших хрестоцвітних овочах, таких як цвітна капуста і звичайна капуста.
Джерело клітковини
Броколі багата на клітковину, яка безпосередньо підтримує здоров'я кишківника і побічно допомагає здоров'ю суглобів.
"Дисбаланс у мікробіомі кишечника може призвести до запалення, що впливає на здоров'я суглобів", - зазначила Медхекар.
Серед багатьох переваг клітковина підтримує здоров'я кишечника, живлячи корисні бактерії, які допомагають зменшити запалення. У дослідженні, опублікованому в журналі Med, вчені виявили зв'язок між поганим здоров'ям кишківника і збільшенням тяжкості ревматоїдного артриту.
"Дієти з високим вмістом клітковини, особливо ті, в яких її кількість становить щонайменше 19 грамів на день, пов'язані з більш низьким рівнем запалення і зниженням ризику розвитку ревматоїдного артриту", - каже Йунг.
Кожна порція броколі містить близько 2 грамів клітковини.
Раніше УНІАН писав, що дієтологи назвали "протизапальний" продукт №1, який варто їсти більше.