Нова техніка розкриває більше потенціалу кави / Фото - depositphotos.com

Кава вже давно стала частиною життя багатьох людей. Однак справжні поціновувачі постійно шукають нові способи приготування улюбленого напою.

Як пише CNN, дослідники з Університету Орегону розповіли, чому перед помелом треба додавати трохи води до кавових зерен. Ця техніка, яку почали використовувати, щоб зменшити кількість розпорошення пилу у процесі мелення кави, значно впливає на смак готового напою.

Співавтор дослідження Крістофер Гендон, доцент кафедри хімії обчислювальних матеріалів в Університеті Орегону, пояснив, що зазвичай під час подрібнення кави через тертя зерен виникає статична електрика. Цей заряд змушує частинки меленої кави відштовхуватися одна від одної, поширюючи їх у всіх напрямках. Вода діє як ізолятор, пом’якшуючи цей ефект. Цей процес відомий як техніка "краплі Росса". 

Відео дня

"Це вперше запропонував якийсь ентузіаст на форумі домашніх бариста. Ця ідея існує вже кілька років, і спочатку вона була запозичена з промисловості виробництва матеріалів, як целюлозно-обробна промисловість", - додав дослідник.

Хоча спочатку це мало лише вирішити проблему з пилом, нова техніка зробила революцію у смаку. Теорія полягала в тому, що, зменшуючи статичну електрику, вода не тільки не давала меленій каві розлітатися або прилипати до внутрішніх частин кавомолки, але й запобігала утворенню мікроскопічних грудок під час заварювання. Вони створювали зони, де кава залишалась недоторканою для води, а отже зменшувалась продуктивність екстракції або кількість кави, яка потрапляє в чашку, розчинена в рідині.

"Якщо у вас утворюються грудки, буде значна кількість порожнього простору, як коли ви складаєте кавуни. У результаті, коли ви проштовхуєте воду, ви отримуєте меншу площу поверхні, яка торкається води, і, отже, нижче витягування", - пояснив Гендон.

Без грудок уся вода для заварювання контактує з меленими зернами, зменшуючи кількість кави, яка фактично залишається невикористаною, і забезпечує більш послідовне заварювання. Виявилось, що додавання води збільшує вихід екстракції на 10%. 

"Після публікації дослідження я отримував багато електронних листів від людей, які розповідали мені, які вони вдячні, тому що лише з точки зору чистоти це величезне, масштабне оновлення. Те, що я б порекомендував для домашнього користувача, це почати з однієї краплі води", - зазначає дослідник.

Поради та цікаві новини про каву

Раніше УНІАН розповідав, що відбувається з вашим тілом, коли ви п'єте каву натщесерце.

Також писали, що буде, якщо додати апельсинову цедру замість вершків до кави.

Вас також можуть зацікавити новини: