Експерти пояснили, чи шкідливо пити каву до прийому їжі / колаж УНІАН з фото ua.depositphotos.com

Кава, користь і шкода якої вже стали темами багатьох досліджень, продовжує залишатися у центрі уваги. Вчені та експерти відповіли на питання, чи шкідливо пити цей напій на голодний шлунок.

Вчені дійшли висновку, що споживання кави натщесерце призводить до того, що збільшується вироблення шлункової кислоти, йдеться у дослідженні, опублікованому в американській Медичній бібліотеці. Дослідники зазначили, що у одних людей збільшення вироблення кислоти не викликає дискомфорту, а інші можуть його відчути.

Якщо людина стикається з дискомфортом у шлунку після випитої натщесерце чашки кави, але не може відмовитися від цього напою, то їй радять пити його разом з якоюсь їжею.

Відео дня

Чи шкідлива кава натщесерце - що сказали експерти

Гастроентеролог з американського міста Бостон доктор Супрія Рао поділилася, що рівень кислотності кави близько 5 pH, а шлункової кислоти людини - близько 2 pH.

Медик підкреслила, що наші шлунки можуть впоратися з тією кислотою, яку викликає вживання кави. "Не обов'язково, що занадто висока кислотність є проблемою, тому що шлунок може з нею впоратися, і насправді в ньому багато слизу, який захищає його", - сказала Рао.

За її словами, "річ більше у тім, що ваш стравохід не здатний витримати таке пошкодження кислотою". "Нічого небезпечного з вами не станеться - кава не викликає виразки - але ви можете просто відчувати себе некомфортно", - поділилася експерт.

Доктор пояснила, що їжа дає людині "деякий буфер з точки зору кислоти" - споживання кави разом з їжею компенсує рівень кислотності, оскільки частина рідини поглинається.

Таки чином, якщо ви будете постійно пити каву на голодний шлунок, то наслідки для вас можуть виникнути через пошкодження стравоходу кислотою.

Варто зазначити, що потрібно знати міру в споживанні цього напою - наприклад, за даними українського лікаря-педіатра Євгена Комаровського, навіть жінці, що годує, в день можна випивати до трьох чашок кави.

Кава натщесерце шкоду може завдати, оскільки подразнює слизову шлунку, ділилася інформацією український дієтолог Світлана Фус на своїй сторінці в Instagram.

Ось що раніше писали про каву - не пропустіть

Експерти радили не споживати цей напій відразу після пробудження.

Аналітики підкреслювали, що в організмі людини, яка тільки прокинулася, рівень гормону стресу - кортизолу, максимальний, а кава стимулює його вироблення. На їхню думку, напій краще випити тоді, коли рівень кортизолу знизиться.

Вас також можуть зацікавити новини: