Крим без дніпровської води перетворюється на пустелю

Без води. Як Крим перетворюється на пустелю

23:35, 28.09.2020
7 хв.

Без дніпровської води життя в Криму перетворюється на виживання. Пересихають ставки і річки, міліють водосховища. Це лихо вже не тільки екологічне, а й соціально-економічне: на півострові утворюються черги "за водою". Окупаційна влада звинувачує в усьому Україну і сипле обіцянками, які можуть вщент зруйнувати екосистему півострова.

Крим потерпає без води. Спекотне літо і бездощовий початок осені призводять до того, що кримські водосховища міліють, лишаючи мешканців півострова без води. І, попри те, що українським журналістам до Криму шлях закритий, «Грошам» вдалося отримати жахаюче правдиві кадри того, як сьогодні виглядає Сімферопольське водосховище – одне з найбільших на кримському півострові. Тепер тут замість води сама лише пересохла й потріскана земля.

Зовсім погані справи й на інших стратегічних водних об’єктах. Партизанське, Аянське, Міжгірське водосховища пересихають одне за іншим, наслідки плачевні. 

«В селах висохли криниці. Важка ситуація в Південному Криму. Починаючи від Ялти до Судака. В Керчі. Ну, і в самих Сімферополі й Севастополі», - розповідають місцеві. 

Відео дня

Дефіцит водних ресурсів боляче вдарив по сільському господарству. Страждає, зокрема, виноробство – одна із головних галузей для багатьох регіонів Криму. 

Посуха призвела до зменшення врожаю. Деякі господарства втратили до половини винограду. Врятувати ситуацію могли б тільки опади, яких, на жаль, майже не було.

Посуха призвела до зменшення врожаю. Врятувати ситуацію могли б тільки опади, яких, на жаль, майже не було

«В районі Сімферопольського, Північного Криму в сільській місцевості вода подається один раз на день. А є місця, де подається два рази на тиждень», - розповів «Грошам» кримськотатарський активіст Едем Дудаков. 

Що казати про села, якщо ситуація критична навіть у Сімферополі? Людям не лишається нічого, окрім економити кожну краплю й чекати. 

Наразі воду дають за графіком, вмикають на дві-три години. 

«Три години вранці й три години увечері. Але, найчастіше, йде іржава вода», - каже Едем Дудаков.

Його слова підтверджує мешканець села неподалік Сімферополя Сергій Васильєв: «Ситуація з водою у нас плачевна».

У його родині двоє дітей та вагітна дружина. Їм вже давно жити не просто. 

«Раніше вода йшла три рази на добу – по годині, по півтори. Води було достатньо, адже у всіх стоять ємності», - каже Сергій.  

Попри те, що в багатьох оселях кримчан є спеціальні ємності для води, їх просто немає, чим наповнити

Але на початку липня місцева влада ускладнила життя: кримчанам повідомили - водопровід своє віджив, треба замінити.

«Начебто вирішили замінити труби. Але заміною труб це назвати нереально. Тому що знищилась повністю водосистема, яка працювала», - розповідає Васильєв. 

Тепер у подачі води в їх будинок інший, ще більш жорсткий графік: «Десь хвилин 10-15 йде вода. Ті двори, які знаходяться нижче, ще якось можуть набрати кілька відер. А ті, що вище під автоподачею, люди можуть набрати, ну, піввідра-відро. Якось так».  

Як загалом і у всіх інших негараздах, у проблемах з водою російська влада звинувачує… виключно Україну. Зокрема, постійно нагадують рішення припинити водопостачання північно-кримським каналом. 

Окупаційна влада звинувачує Україну у дефіциті води в Криму. Але північно-кримський канал перекрито, допоки півострів знову не стане українським

Але, на противагу окупаційній владі, місцевий активіст відмічає: навіть після закриття каналу вода загалом одразу не зникла. Тож проблема не тільки у перекритому українському «крані». 

«Всі шість років воду взагалі не економили. Всі шість років наші водосховища зменшувались… Не хотіли псувати картинку «русского мира»», - каже Едем Дудаков.

При цьому росіян ще й додатково закликали масово переїжджати до півострова. «Приблизно 350 тисяч осіб – це військові, їхні сім’ї, це спеціальні люди, яких сюди переселили з великими пільгами на придбання квартир тощо», - розповідає Дудаков. 

Щонайменше 350 тисяч нових мешканців - цифра для Криму вражаюча. Приблизно така ж кількість населення у Сімферополі. Тобто у Крим додалося ще одне велике місто. Але про економію при цьому не йшлося. Навпаки, на півострові рапортували про нові й нові будівництва, в тому числі військових містечок. І все це, звісно, потребувало води. 

Що буде далі? Кримчани бачать два варіанти. Перший – домовлятися з Україною або вести труби на Крим з Кубані. Щодо останніх, таку надію людям дав сам Путін. «Путін сказав, що він тільки «за». Мовляв, я допоможу зробити трубопровід», - розповідають мешканці півострова. 

Щоправда, цей варіант насправді не більш ніж красива обіцянка. Адже посушливому Краснодарському краю не вистачає води й самому, тож ділитися із кримчанами немає чим. Про це, до речі, навіть офіційно повідомили у Федеральному агентстві водних ресурсів. 

Також малоймовірним там вважають варіант з опрісненням морської води. Це дуже дорого. Тож що залишається? 

Ліквідація старих свердловин та будівництво нових. Здається, це єдиний вихід у нинішній ситуації. Щоправда, екологи цю ідею не оцінили. Пророкують зникнення якісної води унаслідок неконтрольованого буріння підземних свердловин. І це розуміють навіть прості люди. 

«Аксьонов сказав, мовляв, ми самі вирішимо. Але що вони можуть вирішити самі? Вже підземні горизонти висмоктали воду. А далі що?.. Зараз бочками привозять воду. Ну, відро набереш, принесеш додому, обід можна зготувати… Взагалі це якийсь кошмар», - кажуть кримчани. 

Та навіть якщо відкинути застереження екологів, на буріння свердловин все одно потрібен час, а саме його і немає.

«Думаю, що свердловини, якщо і зможуть зробити, на це потрібно буде років десять. Щоб в кожному місті Криму було по дві-три бригади. Тоді, думаю, за років десять вони відсотків на п’ятдесят-шістдесят забезпечать півострів водою», - оцінює ситуацію гідрогеолог і досвідчений буровик Євгеній Корженко.

До того ж свердловини зможуть забезпечити лише людей. Про аграріїв варто забути? Це насправді розуміють і в Криму, тож шукають інші виходи.

Зокрема, нещодавно місцеві пабліки облетіла новина, що на півострові стрілятимуть по хмарах, щоб викликати дощі. Робитиме це літак-лабораторія, який спеціально пригнали із Росії. Виглядає ефектно. Картинка добра, дає надію. Але… глобально проблеми не вирішить. Так само як і очікування опадів. Вони, звісно, врешті будуть, але ситуація патова і тільки ускладнюється. 

Україна відкриє канал тільки після повернення Криму. Тим часом у Сімферопольському водосховищі залишилося лише чотири мільйони кубометрів води, а в Партизанському - шість мільйонів. Водночас лише один Сімферополь витрачає понад сто тисяч кубів на день.

У Сімферопольському водосховищі залишилося лише чотири мільйони кубометрів води, а місто витрачає понад сто тисяч кубів на день

Врятувати ситуацію не можуть і ставки з ріками. Одна з водних артерій Криму – річка Біюк-Карасу, яка живить Білогірське водосховище, дуже обміліла, а її приток – річка Танасу – вже пересохла. Не за горами день, коли може обміліти і найглибша штучна водойма Криму - Ізобільницьке водосховище, яке забезпечує прісною водою Алушту. Води там залишилося до грудня цього року. 

Єва Ніколашвілі

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся