Борги тепловиків та газзбутів перед "Нафтогазом" скоротилися на 6,3 мільярда / фото УНІАН

Заборгованість за розрахунками за поставлений газ перед Національною акціонерною компанією "Нафтогаз України" з боку підприємств теплокомуненерго, газзбутів, отримують блакитне паливо на пільгових умовах, становить 62,4 мільярда гривень, повідомляє компанія.

Читайте такожУ "Нафтогазі" попередили, що газзбути можуть зірвати монетизацію субсидій

Відзначається, що прострочена заборгованість контрагентів НАКу, які отримують газ на пільгових умовах згідно з положенням про спецзобов'язання за тиждень зменшилася на 9,2%, або 6,3 мільярда гривень - до 62,4 мільярда гривень.

Відео дня

Як повідомили в "Нафтогазі", сумарна прострочена заборгованість підприємств теплокомуненерго і ТЕЦ становить близько 38,1 мільярда гривень, регіональних газзбутів – 24,3 мільярда гривень, промислових підприємств - 2,9 мільярда гривень.

"Заборгованість "Київтеплоенерго" за газ, використаний для виробництва теплової та електричної енергії, за минулий тиждень скоротилася на 427 мільйонів гривень (12,5%), сумарна заборгованість підприємства становить близько 3 мільярдів гривень", - зазначили в НАК.

Як повідомляв УНІАН, механізм спецзобов'язань на ринку газу прописує наступний ланцюжок забезпечення "блакитним" паливом населення: "Укргазвидобування" - "Нафтогаз України" - регіональні приватні облгаз-збут – населення. Крім того, цей механізм визначає порядок забезпечення газом теплокомуненерго) для виробництва теплової енергії та ціноутворення на блакитне паливо.

За даними "Нафтогазу", механізм спецзобов'язань на ринку природного газу за два роки свого існування завдав державі збитків в розмірі 1 мільярда доларів. В рамках цього механізму, найбільша заборгованість накопичена з боку облгаз-збутів, більшу частину яких контролює бізнесмен Дмитро Фірташ. Наприкінці лютого 2018 року директор Секретаріату Енергетичної спільноти Янез Копач заявив, що продовження механізму спецзобов'язань зробить "Нафтогаз" знову збитковим після завершення процесу поділу функцій компанії (анбандлинга).

Довідка УНІАН. НАК "Нафтогаз України" – найбільша державна вертикально інтегрована нафтогазова компанія України, підприємства якої видобувають близько 90% газу і нафти в країні. НАК займається розробкою родовищ, видобутком нафти і газу, їх транспортуванням, а також реалізацією нафтопродуктів через власну мережу АЗС.