Ілюстрація REUTERS

Сьогодні в Афінах міністри енергетики Греції, Ізраїлю та Кіпру підписали угоду про будівництво газопроводу EastMed Pipeline, що проходить по дну Середземного моря.

Читайте такожУ США сподіваються, що ізраїльський газ зможе конкурувати з російським

Про це повідомляє Reuters.

Відео дня

"Східносередземноморський газопровід протяжністю близько 1,9 тисячі кілометрів призначений для постачання палива з ізраїльських та кіпрських родовищ східного Середземномор'я в Грецію через острів Крит. Проект вартістю від 6 до 7 мільярдів доларів планується завершити до 2025 року, його потужність має становити 10 мільярдів кубометрів газу на рік. З допомогою EastMed Європа хоче диверсифікувати свої енергоресурси", - йдеться в повідомленні.

Проти будівництва труби виступає Туреччина, яка вважає, що в газопроводі "нема потреби", оскільки існує Трансанатолійський трубопровід (TANAP), яким газ надходить з Азербайджану до Греції через Туреччину та Грузію.

Ілюстрація REUTERS

Прем'єр-міністр Греції Кіріакос Мицотакіс, президент Кіпру Нікос Анастасіадес та прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху заявили, що нова труба не обернеться проти інтересів будь-якої країни.

За словами Анастасіадеса, угода про будівництво газопроводу націлена на стабілізацію ситуації в регіоні.

Як повідомляв УНІАН, з 1 січня Болгарія почала отримувати російський газ по трубопроводу "Турецький потік". Раніше паливо постачалося не через Туреччину, а через Румунію. У Софії порахували, що зміна маршруту постачання дозволить економити близько 49 мільйонів доларів.