Ілюстрація REUTERS

У нинішньому вигляді Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" не може бути приватизована, оскільки для цього газові сховища мають бути передані іншій державній компанії.

Читайте такожКабмін незадоволений роботою "Нафтогазу" - Оржель

Про це написав на своїй сторінці у Facebook глава парламентського Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус.

Відео дня

"У нинішньому вигляді "Нафтогаз" не може бути приватизований, ані навіть виведений на IPO (міноритарний пакет акцій на біржі - УНІАН). Щоб це стало можливо за законом, "Нафтогаз" має передати іншій державній компанії свої підземні газосховища, що є малоймовірним", - зазначив він.

За словами Геруса, після проведення анбандлінгу газотранспортна система України виведена з-під управління "Нафтогазу" і переведена в окрему компанію (яка також знаходиться у власності держави), але підземні сховища газу (ПСГ) України та надалі залишилися в структурі "Нафтогазу".

"Нещодавно прийнятий нами закон говорить, що підземні газові сховища можуть бути тільки у власності компанії, 100% корпоративних прав якої належить державі", - підкреслив Герус.

Як повідомляв УНІАН, у 2017 році глава "Нафтогазу" Андрій Коболєв заявляв, що продаж міноритарного пакету акцій компанії (15%), який може відбутися у 2020 році, дозволить державі отримати 10 мільярдів доларів доходу, а також зробить необоротними позитивні реформи в компанії.

Довідка УНІАН. НАК "Нафтогаз України" - найбільша державна вертикально інтегрована нафтогазова компанія України, підприємства якої видобувають близько 90% газу і нафти в країні. НАК займається розробкою родовищ, видобутком нафти та газу, їх транспортуванням, а також реалізацією нафтопродуктів через власну мережу АЗС.