Милованов пояснив стабільність цін зростанням зарплат українців / фото УНІАН

Ціни на імпортні товари не зменшуються, оскільки при зміцненні гривні зросла середня номінальна зарплата, про що на своїй сторінці в соцмережі Facebook заявив міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофій Милованов.

Читайте такожЗростання цін сповільниться до мінімуму 6 років - прогнози Нацбанку

"За рік курс гривні посилився на 12% (листопад 2019 року до листопада 2018-го). За той же час середня номінальна зарплата зросла на 16%. Перший фактор тисне на зменшення цін імпортних товарів (зменшення вартості пропозиції). Другий тисне на збільшення цін (посилення попиту). Як результат цих двох протилежних сил – ціни на товари зі значною імпортною складовою збільшилися на 0,3%. Фактично обидва чинники збалансувалися. Це якщо спрощено", - підкреслив він.

Відео дня

Також Милованов зазначив, що є низка інших чинників, які не дають впасти цінами на імпортні товари.

"Ціни на сигарети, до речі, зростають через збільшення акцизів. Якби акцизи не збільшували й був би більш конкурентний ринок з певним інших позицій, то можливо загальна інфляція за імпортним товарам була б негативною", - зазначив він.

Як повідомляв УНІАН, українська гривня за офіційним курсом Національного банку України зросла до долара США на 3,4% за листопад і на 13,4% за 11 місяців поточного року – до 23,97 гривні/долар. Національний банк на вівторок, 17 грудня, встановив офіційний курс гривні до долара на рівні 23,49 гривні/долар, що є максимальним значенням з січня 2016 року.