У проекті Державної програми активізації розвитку економіки на 2013-2014 роки враховано понад 30% пропозицій Економічної ради громадських організацій і асоціацій бізнесу.

Про це повідомив президент Українського союзу промисловців і підприємців Анатолій Кінах, повідомили УНІАН у прес-службі УСПП.

«В уряді прислухалися до зауважень ділової громади і врахували пропозиції Асоціації міжнародних автомобільних перевізників, Української асоціації підприємств легкої промисловості, компанії, члена УСПП, «ТНК-ВР Коммерс», а також хіміків, аграріїв, частково судно- і авіабудівників», - йдеться у повідомленні.

Відео дня

УСПП підкреслює, що запропонував уряду під час підготовки програми зосередити основну увагу на активізації внутрішнього конкурентоспроможного виробництва, передусім, за рахунок виконання Державної програми розвитку внутрішнього виробництва, затвердженої урядом ще у вересні 2011 року, шляхом реалізації потужних програм імпортозаміщення та локалізації виробництва.

Водночас в УСПП підкреслюють, що один із пріоритетних напрямків Держпрограми, на думку ділового співтовариства, має стосуватися відновлення кредитування реального сектора шляхом здешевлення вартості позикових коштів, а також через систему рефінансування комерційних банків.

«Програма повинна містити і стимули для розвитку малого і середнього бізнесу, а це, зокрема, субсидування витрат на виставково-ярмаркову діяльність, застосування механізму відстрочення під час сплати ПДВ на обладнання, яке ввозиться на територію України, зниження кредитних ставок тощо. Один з головних напрямків, який має бути враховано в Програмі, - посилення правового захисту підприємців. Доцільним є відновлення діяльності антирейдерської комісії при КМУ, залучення до її роботи інвесторів, вітчизняних товаровиробників», - йдеться в повідомленні.

УСПП також повідомляє, що наполягав на реформуванні системи оплати праці, зниженні навантаження на фонд оплати праці, вдосконаленні правил трансфертного ціноутворення тощо. Йшлося і про необхідність реалізації заходів щодо посилення експортного потенціалу України.

Як повідомляв УНІАН, Програма розвитку економіки на 2013-2014 роки визначає 6 пріоритетів для реалізації державної економічної політики. Серед них: підвищення конкурентоспроможності економіки; поліпшення інвестиційних умов; підтримка національного товаровиробника та реалізація політики імпортозаміщення; розвиток галузей, що виробляють високотехнологічну продукцію, зокрема ракетно-космічної сфери, авіаційної та суднобудівної; структурна реформа в стратегічних секторах, зокрема, держсектор економіки, інфраструктура і зв'язок, ПЕК, ЖКГ та будівництво; розвиток експортного потенціалу, включаючи фінансову підтримку експортерів і просування українських товарів на зовнішніх ринках. Реалізація положень документа передбачає, що в 2013 році зростання економіки може становити не менше 3%.

Нагадаємо, 5 грудня 2012 року Президент України Віктор Янукович повідомив, що розробив програму розвитку країни.

Згідно з проектом Державної програми активізації розвитку економіки на 2013-2014 роки, у 2013 році в Україні планується утримувати дефіцит держбюджету на рівні не більше 1% і граничний обсяг державного боргу не більше 25% ВВП.

Уряд планував затвердити держпрограму активізації розвитку економіки на 2013-2014 роки до 10 лютого.