Такий прогноз може викликати девальваційні настрої у населення, зазначив економіст / фото REUTERS

Якщо війна в Україні триватиме весь 2023 рік, середньорічний курс долара у 50 гривень цілком реалістичний.

Таку думку висловив приватний інвестор, керуючий активами Василь Матій, коментуючи макроекономічний прогноз уряду на наступний рік, передає 24 канал.

"Реалізація такого прогнозу уряду буде залежати від двох факторів: по-перше, як довго триватиме війна, а по-друге, від того, який рівень підтримки від наших західних партнерів ми будемо отримувати. Наприклад, у серпні рівень золотовалютних резервів Нацбанку зріс, також монетарне фінансування бюджету, тобто коли кошти надходять до бюджету шляхом викупу облігацій НБУ зменшилося", – зазначив він.

Не виключено, що такий прогноз може викликати девальваційні настрої у населення, але це не повинно сильно вплинути на загальну ситуацію, додав експерт.

Раніше повідомлялося, що в макроекономічному прогнозі Міністерства економіки зазначено, що у 2023 році курс долара досягне 50 гривень, а індекс споживчих цін складе 30,6%.

Експерти прогнозували, що у вересні 2022-го курс долара коливатиметься між 40 і 41 гривнею. А ось в жовтні ситуація може кардинально змінитися.

Вас також можуть зацікавити новини: