Експерти сказали, чого чекати від курсу / фото ua.depositphotos.com

Готівковий курс долар в Україні до кінця літа може зазнати певних змін.

Про це пише "Апостроф" із посиланням на прогнози опитаних експертів.

"Мої очікування такі, що, принаймні, ринковий курс гривні залишатиметься стабільним. Або навіть буде зміцнюватися - в середньому, до 33-34 (гривень за долар)", - прогнозує керівник аналітичного відділу інвестиційної компанії Concorde Capital Олександр Паращій.

Відео дня

За словами економіста і фінансового аналітика Олексія Куща, перспектив для зміцнення гривні на сьогодні немає. Так само, як і для сильного ослаблення.

"Передумов для того, щоб девальвація була глибшою, ніж на 10-15%, на сьогоднішній день немає... Максимальна глибина, яка може бути, - це 40 гривень/долар. Але це не означає, що курс буде саме таким. А вже восени все залежатиме від інфляційних процесів", - зазначив експерт.

Своєю чергою фінансовий аналітик Андрій Шевчишин пов'язав можливу зміну курсу з валютною політикою Нацбанку. Він пояснює: якщо регулятор не буде її міняти, курс залишиться приблизно на нинішньому рівні.

"Можлива також невелика зміна до 36-37 гривень/долар", - додав він.

За прогнозом Шевчишина, якщо НБУ проведе ту саму "керовану девальвацію" офіційного курсу до 32-33 гривень/долар, то ринковий курс також зрушиться - приблизно до 38 гривень/долар. Якщо ж офіційний курс долара зросте до 35 гривень, ринковий може дійти й до 40 гривень, зазначив Шевчишин. Він також вважає, що поки в країні триває війна, сценарій зміцнення гривні малоймовірний.

"Його можна розглядати лише в разі масованого заходу зовнішніх коштів - інвестицій, кредитів. На даному етапі я такий сценарій не розглядаю, - говорить аналітик. - У перспективі це можливо. Статус кандидата в члени ЄС - це досить потужний інструмент залучення капіталу в країну. Але тільки без військових дій".

Як повідомляв УНІАН, Національний банк з 21 травня скасував обмеження на встановлення курсу, за якими уповноважені установи можуть продавати готівкову іноземну валюту клієнтам, - раніше відповідний курс не повинен був відхилятися від офіційного більш ніж на 10%.

Офіційний курс гривні до долара зафіксований Нацбанком на рівні 29,25 грн/дол. з 24 лютого 2022 року.