УНІАН, В'ячеслав Ратинський

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб розрахується з усіма кредиторами банку "Аркада" – громадянами та бізнесом - завдяки продажу на аукціоні Prozorro.Продажі майнових прав, або фактично права судитись за офісну будівлю банку "Аркада" по вул. Ольгинська, за 351 млн грн.

Про це розповіла заступник директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Ольга Білай в колонці "Хайп довкола продажу офісу банку "Аркада": факти VS маніпуляції".

За словами представника Фонду, покупець розрахувався з банком, і після закриття угоди отриманих коштів буде достатньо для задоволення вимог кредиторів банку "Аркада", окрім колишніх власників банку та пов’язаних з фінустановою осіб, відповідно до законодавства. 

Відео дня

Це був останній шанс розрахуватися із кредиторами банку "Аркада", підкреслила Білай, адже, як показує практика, час не грає на їхню користь. Уже наступне рішення суду могло фінально узаконити виведення активів з банку. Це стало б справжнім подарунком тим, хто ці активи із "Аркади" вивів, а кредитори банку не отримали б ані копійки.

В Фонді нагадали, що за рік до банкрутства банку компанія-забудовник, пов’язана із акціонером "Аркади", взяла кредит у фізичної особи на суму 260 млн грн, а банк передав у заставу за цим кредитом цій фізичній особі свій найкращий актив — будівлю головного офісу та земельну ділянку на Ольгинській вартістю на третину всіх активів банку. Через непогашення кредиту банк втратив цей актив, у серпні 2020 року став неплатоспроможним, а кредитори банку могли втратити всі свої кошти.

Фонд гарантування вкладів намагався повернути актив на баланс "Аркади" через звернення до судів, офіційні заяви до правоохоронних органів та публічні заклики до правоохоронців і суддів не потурати діям шахраїв та захистити права кредиторів банку, проте за два роки суди так і не стали на бік громадян та українського бізнесу.

Нагадаємо, Фонд гарантування вкладів на аукціоні в системі Prozorro.Продажі 10 жовтня, анонсованому ще у вересні, з 26-ої спроби продав майнові права, або фактично право переможця торгів продовжувати домагатися відновлення права власності на будівлю головного офісу банку "Аркада" за 351 млн грн.