Ілюстрація REUTERS

Національний банк України планує зобов'язати ломбарди підтримувати капітал на рівні 500 тисяч гривень, а в разі наявності відокремлених підрозділів – не менше 1 мільйона гривень, а також встановити підвищені або додаткові вимоги для ломбардів, які будуть надавати інші фінансові послуги, крім кредитування, на рівні не менше 5 мільйонів гривень.

Читайте такожБізнес під час коронавірусу: Кабмін дозволив роботу ломбардів

Як повідомляє прес-служба НБУ, про це йдеться в оприлюдненій банком Білій книзі "Майбутнє регулювання діяльності ломбардів", яка є п'ятим з шести запланованих секторальних документів, що описують поточний стан ринків, їх проблеми та заплановані зміни у регулюванні.

Відео дня

Також у ломбардів з'явиться можливість здійснювати готівковий обмін валют та переказ коштів без відкриття рахунків. Крім того, ломбарди мають право надавати інші супровідні послуги або здійснювати іншу господарську діяльність, яка необхідна їм для надання фінансових послуг. При цьому залишиться вимога щодо кредитування під заставу майна.

Однією з ключових цілей нового регулювання ринку ломбардів, викладеного в Білій книзі, стане захист прав осіб, які користуються послугами ломбардів, а також розширення можливостей для ломбардів.

Серед іншого НБУ розглядає можливість обмеження на рівні закону відповідальності клієнтів за кредитними договорами з ломбардами в межах вартості заставленого майна.

"Це означає, що в разі неспроможності позичальника погасити борг з урахуванням відсотків за користування позикою його повна заборгованість перед ломбардом буде погашена коштом застави, і жодних додаткових вимог до позичальника у ломбарду бути не може", - повідомляє прес-служба НБУ.

фото facebook/NationalBankOfUkraine

Крім того, Нацбанк прагне підвищити рівень інформування клієнтів про умови ломбардного кредитування. Розглядається можливість ввести обов'язкове надання клієнту ломбардного квитка або встановити додаткові вимоги до договору з позичальником, де умови будуть викладені у стислій та доступній для прочитання формі.

Читайте такожУкраїнцям на час карантину дозволили не платити іпотеку

І нарешті, планується спростити вимоги до ломбардів щодо приміщення і місця надання послуг, безпеки, звітності та обліку документів.

Оскільки ломбарди не залучають кошти населення, основним видом нагляду стане нагляд за ринковою поведінкою, а переважною формою – безвиїзний нагляд.

Водночас для створення сприятливих умов для розвитку ринку Національний банк планує чітко врегулювати та розширити джерела фінансування ломбардів, додатково дозволивши залучати кошти в афілійованих осіб та кошти на умовах субординованого боргу, серед них від юридичних і фізичних осіб, які є кваліфікованими інвесторами.

"Впровадження змін потребують зусиль від учасників ринку, тому терміни приведення діяльності ломбардів у відповідність з новими вимогами визначаться лише після детального ознайомлення зі станом ринку, з урахуванням об'єктивних термінів і можливостей виконати нові вимоги", - повідомили в НБУ.

Довідка УНІАН. Верховна Рада України у 2019 році прийняла закон про "спліт", який передбачає ліквідацію Нацкомісії держрегулювання ринків фінпослуг і поділ її функцій між НБУ та Нацкомісією з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР).

Згідно із законом, нагляд і регулювання близько 1900 страхових, лізингових та факторингових компаній, кредитних спілок, бюро кредитних історій, ломбардів та інших фінансових компаній з 1 липня 2020 року перейдуть до НБУ, тоді як НКЦПФР займеться регулюванням недержавних пенсійних фондів і фондів фінансування будівництва, а також фондів операцій з нерухомістю.