Ілюстрація REUTERS

Майже половина українців задоволені своєю поточною роботою і вважають достатнім свій рівень доходів, а негативно оцінюють систему освіти, рівень безпеки в країні та стан екології. Про це свідчать результати опитування «Барометр щастя в Україні», який вже третій рік поспіль проводить Європейська Бізнес Асоціація.

Читайте такожУкраїнці розповіли, на чому економлять під час карантину (опитування)

У релізі за результатами опитування зазначається, що цього року інтегральний показник барометра становив 2,64 бала з п'яти можливих і продовжує перебувати в негативній площині. Індекс демонструє незначну позитивну динаміку у порівнянні з минулим роком (2,61 бала у попередньому періоді).

Відео дня

Зокрема, згідно з даними релізу, вище всього за п'ятибальною шкалою українці оцінили поточну роботу (3,36 бала), своє соціальне життя (3,28 бала), загальний досвід життя в Україні (2,92 бала) та власний рівень доходів (2,61 бала).

«Майже половина учасників опитування «Барометр щастя в Україні» задоволені своєю поточною роботою - 46%. При цьому 55% респондентів погоджуються, що їх рівень доходів достатній, зате 45% вважають свій рівень доходів недостатнім для нормального життя. Водночас більшість опитаних зазначає, що вважають свій рівень доходів достатнім для однієї людини, однак за умови утримання дітей або літніх людей, або ж для здійснення великих покупок як то машина або квартира - він буде категорично недостатнім», - повідомляється в релізі.

Також наголошується, що переважна більшість, а саме 80% респондентів, задовільно чи позитивно оцінюють своє соціальне життя, хоча й скаржаться, що можливості дозвілля в регіонах набагато скромніші в порівнянні з великими містами. Також скаржаться на брак часу для ведення повноцінного життя після роботи й фактичну відсутність балансу «робота-життя».

45% опитаних українців оцінили свій спільний досвід життя в Україні задовільно, 24% - позитивно, тоді як 31% не задоволені якістю життя в Україні. Найбільше людей турбує почуття незахищеності та невпевненості у майбутньому, повільність змін, слабкість державних інститутів.

Найнижче респонденти оцінили систему освіти (2,53 бала), охорони здоров'я (2,38 бала), дотримання прав (2,30 бали), екологію (2,18 бала) і рівень безпеки (2,17 бала).

«Оцінка системи освіти дещо погіршилася цього року й перемістилася з вищих на нижчі оцінки. Зокрема, 50% повідомили про незадовільне ставлення до системи освіти в Україні. Ще 36% оцінюють її задовільно, і тільки 14% - позитивно. Серед основних нарікань - застарілі методики викладання, слабка технічна база, невідповідність реаліям і потребам бізнесу», - наголошується в релізі ЄБА.

Також повідомляється, що більшість опитаних, а саме 58%, не задоволені станом системи охорони здоров'я, при цьому 42% оцінюють рівень медицини задовільно або позитивно. Водночас респонденти, які дали позитивну оцінку, в основному оцінювали свій досвід користування послугами приватних медичних установ.

Екологічні проблеми також викликають значне занепокоєння в українців. Тільки 28% оцінюють екологічну ситуацію в Україні задовільно, тоді як 67% респондентів вважають її негативною.

«Традиційно гіршу оцінку отримав рівень безпеки в країні. 67% респондентів не задоволені станом безпеки й відчувають себе невпевнено щодо власного майбутнього. В основному людей турбує політична й економічна невизначеність, війна на Сході України, неефективність правоохоронних органів», - йдеться в повідомленні.

Ще 61% респондентів негативно оцінюють правове поле і регулювання в країні. Особливо багато нарікань щодо адмінпослуг - користувачі очікують осучаснення, діджиталізації та підвищення якості державних сервісів.

«Третій рік поспіль результат власного дослідження щастя українців, який проводить Асоціація, опиняється в негативній площині. Незадоволеними залишаються базові потреби людей почувати себе безпечно й економічно захищеними, відчувати впевненість у майбутньому», - наводяться в релізі слова виконавчого директора Європейської Бізнес Асоціації Анни Дерев'янко.

За її словами, частина потреб, як то доступ до якісного медичного обслуговування, можливість навчання та саморозвитку, збагачення дозвілля для своїх співробітників покриває відповідальний соціально орієнтований бізнес. Однак це незначна частина населення, і більшість факторів, які вливають на загальну якість життя, можна вирішити тільки на державному рівні. Дерев'янко наголошує, що бізнес готовий виконувати свою частину зобов'язань перед громадянами навіть в таких непростих умовах як зараз, тоді як державі слід якомога швидше виконувати комплексні структурні зміни й реформи.

Відповідаючи на додаткове питання, яке явище викликає у вас найбільший стрес, українці поставили на перше місце економічну ситуацію, на друге - політичну невизначеність, на третє - війну на Сході. Як видно, людей бентежить не стільки ситуація з коронавірусом, як її економічні наслідки.

В опитуванні взяли участь 703 респондентів, які оцінили власний рівень життя в Україні. 82% опитаних - це мешканці Києва. 63% респондентів - люди віком від 26-40 років. Більшість опитаних є офісними працівниками - 55%.

Як повідомляв УНІАН, за результатами опитування, проведеного компанією Research & Branding Group, у 90% українців з переходом на карантин виникли нові проблеми, такі, як фінансові труднощі, тривога через невизначеність ситуації й турбота про здоров'я близьких. Майже половина опитаних українців (45%) не має ніяких заощаджень. А третина власників заощаджень (30%) вважає, що їх вистачить не більше ніж на 1 місяць проживання.