фото REUTERS

Прикурити по-крупному. Як влада підтримує сигаретну монополію скандальної компанії, пов’язаної з Януковичем і росіянами

23:25, 28.09.2020
5 хв.

Уряд Дениса Шмигаля проштовхує розпорядження, яким намагаються закріпити монополію скандальновідомої фірми Тедіс на сигаретному ринку. І, попри кримінальні справи, суди і мільярдні штрафи, саме її урядовці прагнуть офіційно зробити Національним оператором на ринку тютюну.

Те, що Уряд планує зробити скандальну компанію Національним оператором ринку тютюну, не на жарт «дивує» народних депутатів й експертів, які роками доводили корупційні схеми Тедісу.

«Я вважаю, що це лобіювання інтересів великих виробників або компанії монополіста. Особисто [заступниці міністра розвитку економіки] Світлани Панаіотіді , - каже «Грошам» народний депутат Андрій Холодов. - Механізм, в якому вона винесла це питання на Кабінет міністрів, дуже вражає. Коли з голосу виноситься це питання, прем’єр-міністр дуже швидко приймає рішення».

«Сподіваюся, держава отримає незалежного оператора»,- Андрій Холодов / скріншот

За його словами, Мінфін чітко зауважив: цей оператор в країні має бути незалежним. «І, сподіваюся, держава отримає незалежного оператора», - підкреслює він. 

Відео дня

«Проблема постанови в тому, що вона фактично легалізує той монопольний стан, який є на сьогодні, який був протягом декількох років і стосовно якого антимонопольним комітетом вже приймалось рішення щодо порушення антимонопольного законодавства», - розповідає «Грошам» експерт «Ліги антитрасту» Галина Верцімаха. 

Чому намагання Кабміну зробити скандальний Тедіс офіційним нацоператором тютюнового ринку лякає фахівців? Програма «Гроші» ще кілька років тому викривала справжніх власників цигаркового монополіста, який раніше називався не Тедіс, а Мегаполіс. Агенти «Грошей» доводили, що від скандальних бізнесменів з Одеси – Кауфмана і Грановського – ниточки у цій справі тягнуться до родини екс-президента Януковича і російського збройного барона Кесаєва. Тож купуючи цигарки всі останні роки, якусь копійчину ви платили саме їм. 

Тепер це підтверджено ще й ексклюзивними подробицями з вуст екс-дружини того самого одесита Грановського.

«Компанія дійсно є монополістом. Чи є Кауфман власником? Ну, фактично 50 на 50, разом з Грановським. Ясно, що долю - не свою, а Януковича – роздали вже всім, хто сьогодні курує і прикриває. Чи роздали, чи пообіцяли, цього ми не дізнаємось. Але ми розуміємо, що дуже багато зацікавлених осіб. Раз ця компанія продовжує триматися на плаву», - розповіла вона нещодавно. 

Те, що Уряд планує зробити скандальну компанію Національним оператором ринку тютюну, не на жарт «дивує» нардепів / скріншот

Жінка добре знає усі цигаркові подробиці, адже під одним дахом з Грановським вона жила багато років, вони мають п’ятьох спільних дітей, за яких ведуть запеклі судові (і не тільки) баталії. 

«Коли був Янукович, була така схема, просто мільярди гривень, які йшли тільки в одну компанію. Але це були не їх гроші. Їм дали тільки один відсоток, але потім вони виторгували п’ять. 95% забирала російська компанія, дехто Кесаєв, і Янукович зі своєю сім’єю», - розповіла колишня дружина Грановського. 

Тож спочатку її тоді ще чоловік та його партнер Кауфман були лише підставними власниками, на яких російський збройний барон та родина Януковича для маскування завели свій цигарковий український бізнес. Все змінилося після втечі «гаранта» у 2014-му, пригадує жінка: «Коли Янукович несподівано втік, компанія їм дісталась. Але питання в тому, що компанію потрібно вести, а вони не розбирались. Вона була на них просто оформлена». 

Втім коли на них раптово звалилися мільярди гривень, розібрались ділки швидко. І зубами вхопилися за годівницю.

«Тому, під час нападок Януковича, який хотів забрати своє, під час нападок Кесаєва, який хотів забрати своє, вони захищались», - згадує жінка. 

Чому і хто вже у нинішній владі, попри усі викриття, зберігає монополію Тедіса / скріншот

Кому й скільки Кауфман і Грановський могли платити за часів Петра Порошенка за «допомогу» у захисті? Чому і хто вже у нинішній владі, попри усі викриття, зберігає монополію Тедіса? 

«Навіть зараз, коли 20 серпня мав бути суд і 6,5 млрд [штрафів] повинні були заплатити, якимось чином все нівелювалось», - розповідає колишня дружина Грановського. 

Як складається доля одіозних цигаркових баронів зараз? За словами жінки, її колишній чоловік живе в жахливих умовах: «У нього навіть немає телефону, він боїться, люди вимагають з нього гроші, які він винен… Сьогодні це реально бомж. А Кауфман придбав статус багатого і впливового».  

В «Лігі антитрасту» заявляють, що, попри необхідність погодження неоднозначної постанови Уряду про створення Національного оператора на ринку тютюнових виробів з АМКУ, ні в Антимонопольному комітеті, ні в МВС документа не бачили. А в НАЗК корупційні ризики знайшли тільки після звернення до агентства експертів, спантеличених таким перебігом подій. 

Найближчий місяць покаже, чи прем’єр-міністр відстоює інтереси держави, чи, можливо, особисті

Втім, НАЗК здійснило моніторинг положень вже прийнятої постанови та виявило в ній корупціогенні фактори, що сприяють або можуть сприяти вчиненню корупційних правопорушень. У зв’язку з цим в НАЗК обіцяють звернутися до Міністерства юстиції з пропозицією включити зазначену постанову до плану проведення антикорупційної експертизи нормативно-правових актів. 

Найближчий місяць покаже, чи прем’єр-міністр відстоює інтереси держави, чи, можливо, особисті.

Іван Константинов

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся