УЗ підписала меморандум про співпрацю з Deutsche Bahn / фото УНІАН

Акціонерна компанія «Укрзалізниця» підписала меморандум про співпрацю з німецьким залізничним перевізником Deutsche Bahn і компанією DB Engineering & Consulting GmbH, передає кореспондент УНІАН.

Читайте також"Укрзалізницю" тимчасово очолив Марчек Желько

Як зазначив перед підписанням документа прем'єр-міністр Олексій Гончарук, на першому етапі передбачається надання консультаційних послуг німецькою стороною щодо реформування української компанії, але він сподівається, що сьогоднішня подія є першим кроком для глибшої співпраці двох компаній у майбутньому.

Відео дня

«Ми сподіваємось, що ваш досвід і фахівці допоможуть якнайшвидше реформувати «Укрзалізницю», - сказав глава уряду.

У свою чергу, член правління з питань інфраструктури Deutsche Bahn AG Рональд Пофалла висловив упевненість, що дана співпраця буде успішною і має великі перспективи в майбутньому.

Як повідомляв УНІАН, 22 січня Гончарук заявив про підписання меморандуму про взаєморозуміння, який передбачає надання послуг з реформування управлінських механізмів державної компанії «Укрзалізниця». При цьому він додав, що співпраця не передбачає втрати контролю держави над компанією, оскільки німецькі фахівці працюватимуть над реформуванням управлінських механізмів «Укрзалізниці».

23 січня під час українського сніданку на економічному форумі в Давосі (Швейцарія) Гончарук заявив, що уряд хоче віддати «Укрзалізницю» компанії Deutsche Bahn в управління на 10 років.

24 січня, на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook Гончарук повідомив, що співпраця з Deutsche Bahn не передбачає продажу чи концесії «Укрзалізниці». Таким чином прем'єр розвіяв чутки, джерелом яких він сам і виступив.

Довідка УНІАН. Deutsche Bahn AG - один з найбільших залізничних операторів Європи. Щорічно перевозить близько 4,6-4,8 млрд пасажирів і 270-290 млн тонн вантажів. У структуру холдингу входять більш як 300 різних підрозділів і окремих підприємств. Компанія проводить активну політику з розширення свого бізнесу в Європі, постійно інвестує в придбання нових компаній і розширення діяльності. Виручка Deutsche Bahn в 2018 році - 44 млрд євро, EBITDA - 4,7 млрд євро, прибуток 542 млн євро.

«Укрзалізниця» - акціонерне товариство, 100% акцій якого належать державі. Компанія входить до переліку держпідприємств, які не підлягають приватизації. Українська залізниця забезпечує 82% вантажних і близько 50% пасажирських перевезень, що здійснюються усіма видами транспорту. За обсягами вантажних перевезень українська залізниця займає четверте місце на Євразійському континенті, поступаючись лише залізницям Китаю, Росії та Індії.