Україна співпрацюватиме з найбільшим залізничним оператором Німеччини / фото УНІАН

Уряд хоче віддати «Укрзалізницю» найбільшому німецькому залізничному оператору Deutsche Bahn в управління на 10 років, заявив прем'єр-міністр України Олексій Гончарук під час українського сніданку на Міжнародному економічному форумі в Давосі.

Читайте також"Укрзалізниця" купила у депутата кондиціонери в п'ять разів дорожче за звичайні - ЗМІ

"Вчора було підписано Меморандум з Deutsche Bahn. Так, ми хочемо віддати німцям на 10 років в управління залізницю. Ми пов'язуємо з цим дуже важливим рішенням не тільки частку інфраструктурної одиниці. Це екосистемне рішення, яке має показати, що Україна безпрецедентно відкрита", - сказав він.

Відео дня

За його словами, офіційні документи ще мають бути підписані, але політичне рішення з цього питання вже ухвалене.

Як повідомляв УНІАН, 22 січня Міністерство інфраструктури України і найбільший залізничний оператор Німеччини Deutsche Bahn підписали меморандум про взаєморозуміння, який передбачає надання послуг з реформування управлінських механізмів державної компанії «Укрзалізниця».

За словами Гончарука, співпраця не передбачає втрату контролю держави над компанією, оскільки німецькі фахівці працюватимуть над реформуванням управлінських механізмів «Укрзалізниці».

2 вересня минулого року президент України Володимир Зеленський під час спільної наради за участю депутатів і правоохоронних органів дав розпорядження Кабінету міністрів до кінця 2019 року підготувати план реструктуризації «Укрзалізниці» з метою підвищення прозорості та ефективності її діяльності. Відповідальними за підготовку плану він призначив прем'єр-міністра Олексія Гончарука і міністра інфраструктури Владислава Криклія.

Довідка УНІАН. "Укрзалізниця" - акціонерне товариство, 100% акцій якого належать державі. Компанія входить до переліку держпідприємств, які не підлягають приватизації. Українська залізниця забезпечує 82% вантажних і близько 50% пасажирських перевезень, що здійснюються усіма видами транспорту. За обсягами вантажних перевезень українська залізниця посідає четверте місце на Євразійському континенті, поступаючись тільки залізницям Китаю, Росії та Індії.