Наразі обвинувачення нікому не висунуті / фото: УНІАН

Міського голову Запоріжжя Володимира Буряка, його заступника Анатолія Пустоварова та керівництво комунального підприємства «Запоріжелектротранс» викликали на допит в Управління Служби безпеки України в Запорізькій області.

Про це УНИІАН повідомили в прес-службі відомства.

Як зазначили в СБУ, окрім перерахованих чиновників, також на допит в якості свідків викликали ряд осіб, які можуть бути причетними до вчинення кримінального правопорушення – втручання у виборчий процес та причетності до державної зради.

Відео дня

Міського голову Запоріжжя Володимира Буряка, його заступника Анатолія Пустоварова, депутатів Запорізької міської ради Ігоря Чумаченко та Віктора Бусько, генерального директора комунального підприємства «Запоріжєлектротранс» Юрія Папача викликають на допит на завтра, 1 серпня. Заступники Папача відвідали слідчих сьогодні, 31 липня.

Як зазначили в УСБУ в Запорізькій області, вищезгадані особи проходять у кримінальному провадженні як свідки.

Зазначимо, що спецслужбою відкрито два провадження – за ст. 111 КК України (Державна зрада) та ст.160 КК України (Підкуп виборця).

Зокрема, мова йде про підвезення у день голосування на позачергових парламентських виборах 21 липня виборців до дільниць муніципальними автобусами, підкуп виборців, організацію політичних партій-«клонів». Окрім того, СБУ перевіряє інформацію щодо роботи певних посадових осіб в інтересах кандидатів в народні депутати, яких підтримує Російська Федерація, організацію стеження за кандидатами в депутати від інших політсил і т.п.

Наразі, в цих двох кримінальних провадженнях нікому обвинувачення не висунуті.

Зазначимо, що міський голова Запоріжжя Володимир Буряк, його заступник Анатолій Пустоваров, депутати міськради Бусько та Чумаченко, які у передвиборчій кампанії називали себе «командою Буряка», балотувались до Верховної Ради від «Опозиційного блоку» (Буряк - за списком, інші - по мажоритарним округам); проте ніхто з них вибори не виграв.

Слід зазначити також, що за списком Опоблоку балотувався і генеральний директор запорізького комбінату «Запоріжсталь» Ростислав Шурма (належить бізнесмену Рінату Ахметову). Але і йому не вдалось отримати мандат. Попередньо у соціальних мережах запорожці повідомляли, що саме від кандидатів-опоблоківців нібито був організований підвіз виборців до дільниць муніципальними автобусами, які, начебто, були зняті з рейсовий маршрутів.

Нагадаємо, що запорізький мер Буряк до обрання працював головним інженером комбінату «Запоріжсталь», а його заступник Анатолій Пустоваров є фігурантом гучного корупційного скандалу – його звинувачують у привласненні 90 мільйонів гривень, які виділялись на будівництво шкільних стадіонів у Запоріжжі.

Після того, як у грудну 2018 року до Пустоварова прийшли з обшуком слідчі, він втік від них через вікно у кімнатних капцях, про що повідомляв публічно генеральний прокурор України Юрій Луценко.