Розповідаємо, чи можна пити чай з медом постійно / фото ua.depositphotos.com

Медовий чай - дуже популярний напій, особливо - в сезон застуд і холодну пору року. Це не дивно, адже він ароматний, приємно зігріває і обволікає горло. УНІАН розповість, чим корисний і шкідливий чай з медом - як правильно пити його в різних випадках.

А раніше ми вже розповідали, який трав'яний чай кращий, і чим корисні чаї з трав.

Чи можна пити чай з медом регулярно - пояснення

Додати ложку іншу меду - простий і тому популярний спосіб зробити чай ароматним і солодким. Здається, що від цього одна користь - і чай солодкий без цукру, і організм можна підживити корисними елементами, що містяться в цьому суперфуді: фолієва кислота, і вітаміни групи В і багато іншого.

Відео дня

Але все не зовсім так: медовий чай корисний, але не для всіх і в обмеженій кількості. Всупереч популярній думці, мед - зовсім не корисна заміна цукру. У ньому також містяться фруктоза і глюкоза, та й калорійність продукту висока, тож налягати на нього в жодному разі не можна.

Навіть здоровим людям він може нашкодити - через високий вміст швидких вуглеводів цей продукт провокує постійне відчуття голоду. Вживаючи мед щодня у великих кількостях, ви можете почати переїдати і набирати зайву вагу. Крім того, є ризик порушити роботу підшлункової залози. Також таке переїдання може серйозно позначитися на нирках. Щоб отримувати від меду тільки користь, дотримуйтеся рекомендації обмежитися 2-3 ложками в день в будь-якій формі.

Людям з алергією на мед, цукровим діабетом і ризиком його розвитку, панкреатитом та іншими хворобами шлунково-кишкового тракту краще і зовсім цих ласощів не вживати - ні в чаї, ні в будь-якому іншому вигляді - щоб не створювати додаткових ризиків для здоров'я. Якщо ви потребуєте особливої дієті, обов'язково пронсультуйтеся з лікарем щодо того, чи можна вам їсти мед. 

Чай з медом на ніч - чи можна вживати напій перед сном

Звичайно, нічого страшного від чашечки чаю, підсолодженого медом, випитої перед сном, не відбудеться. Але є нюанс, який краще враховувати перед тим, як пити його на ніч.

Деякі типи чаю мають заспокійливий ефект, можуть сприяти розслабленню і кращому сну. Інші навпаки можуть перешкоджати сну і ускладнювати засинання - вся справа в змісті кофеїну.

Чи можна постійно пити чай з медом і який від нього шкоду / фото фото ua.depositphotos.com

Чай з ромашки та інші трав'яні чаї відрізняються низьким вмістом кофеїну або повною його відсутністю, а значить точно не принесуть небажаної бадьорості. Тож перед сном замість зеленого і чорного краще вибрати, наприклад, ромашковий чай з медом - користь в цьому випадку точно буде перевищувати потенційну шкоду.

Чай з медом від застуди - чи ефективні такі ліки 

Медовий чай дійсно добре пити під час застуди - він заспокоює біль і полегшує симптоми хвороби. Все тому, що напої з медом вживають теплими - це допомагає зменшити закладеність носа. Також солодкий мед покриває горло "захисною плівкою", що зменшує подразнення і запалення. Проте мед сам по собі не є ліками від застуди, як і медовий чай.

Якщо симптоми серйозні (утруднене дихання, висока температура і так далі) необхідно в обов'язковому порядку звертатися до лікаря - одним чаєм не обійтися.

А при легкій застуді, крім медового чаю, можна випити також м'ятний (діє як легкий анестетик для хворого горла) або ромашковий (допоможе заснути). І, звичайно, не варто забувати пити воду і відпочивати.

Вас також можуть зацікавити новини: