Люди перед смертю бачать один і той же сон, кажуть вчені / фото hi-news.ru

Дослідження, яким протягом 10 років займалися американські лікарі, показує, що ще за три тижні до смерті до людей починають приходити дивні видіння — однакові сни.

Спостерігаючи за пацієнтами, які вмирають (їх за цей час набралося понад 13 тисяч), фахівці виявили, що 88% людей напередодні смерті бачать неймовірно яскраві сни, пише "Популярная механика".

Читайте такожНадлишок сну збільшує ризик смерті – дослідження

Відео дня

За словами пацієнтів, у 72% випадків у сні вони спілкувалися з померлими родичами і друзями, відчуваючи при цьому теплі почуття. 59% пацієнтів у своїх останніх снах пакували валізи або купували квитки — збиралися в останній шлях. Деякі вже їхали в поїзді або летіли в літаку, а іноді також виявляли поруч із собою давно померлих рідних, з якими радо спілкувалися.

29% пацієнтів теж бачили вві сні своїх близьких і друзів, але виключно живих. Нарешті, 28% спостерігали у своїх передсмертних снах різні спогади з життя ті чи інші події, що залишили приємне враження.

Винятком стали діти, які помирали: найчастіше їм снилися покійні з тваринами, яких вони впізнавали. Снилися й дорослі, але їх маленькі пацієнти не могли згадати.

Загадкові сновидіння починаються приблизно за 10-11 тижнів до смерті, причому за 3 тижні їхня частота стрімко збільшувалася, а сни ставали дедалі яскравішими.

Раніше фахівці з американського Університету Райс назвали причину передчасної смерті.