Ілюстрація / REUTERS

Новий коронавірус вбиває, провокуючи запалення і блокуючи крихітні мішечки з повітрям у легенях, змушуючи людське тіло задихатися без кисню. Це призводить до відмови життєво важливих органів.

Але клініки по всьому світі бачать докази, які вказують на те, що вірус також може спричиняти запальні процеси в серці, гостре захворювання нирок, неврологічні порушення, кров'яні тромби. Він може уражати кишечник і провокувати проблеми з печінкою, - пише Washington Post. Все це ускладнює лікування тяжких хворих з COVID-19 і робить процес одужання від коронавірусу менш чітким.

Читайте такожWall Street Journal: Вчені виявили можливу причину, чому так багато людей помирає від COVID-19

Відео дня

Поширення цих ефектів надто велике, щоб можна було їх пов'язати суто з так званим "цитокіновим штормом" - надто потужною реакцією імунної системи, яка атакує організм, спричиняючи серйозні ушкодження органів. Майже у половини госпіталізованих з COVID-19 людей виявляли кров чи білок в сечі, що вказувало на пошкодження у їхніх нирках. Про це виданню розказав нефролог з Медичної школи Єльського університету Алан Клігер, який зараз допомагає проводити діаліз хворим на COVID-19.

Він додав, що більш тривожним є попередні дані, які вказують, що у 14-30% пацієнтів, які потрапили  у відділення інтенсивної терапії в Нью-Йорку і Ухані, втратили функцію нирок і потребували проведення діалізу. За його словами, нью-йоркських пацієнтів з відмовою нирок було так багато, що клінікам почало гостро не вистачати медиків, щоб проводити діаліз. Тому вони почали наймати добровольців з інших частин країни. Також медичним закладам гостро не вистачає стерильних рідин, які використовуються для такої терапії.

"У дуже багатьох людей такі проблеми. Для мене це щось нове. Гадаю, що дуже вірогідно, що вірус чіпляється до клітин нирок і атакує їх", - вважає Клігер.

Читайте такожNewsweek: Людям доведеться триматися подалі один від одного до 2022 року через COVID-19

Втім, в медицині досить часто логічні припущення не підтверджуються дослідженнями. Лікарі, з якими спілкувалися журналісти Washington Post, визнали, що зробили свої припущення на основі меншої кількості даних, ніж зазвичай потрібні для того, щоб зробити переконливі клінічні висновки. Багато інших потенційних причин ушкодження органів і тканин ще треба перевірити. Зокрема, це може спричиняти респіраторний дистрес, ліки, які отримують пацієнти, висока температура, стрес через перебування у відділенні інтенсивної терапії і "цитокіновий шторм".

Однак, коли вчені проводили в Ухані розтин загиблих від COVID-19 пацієнтів, вони помітили, що в 9 з 26 були серйозні ураження нирок, а ще в семи - часточки коронавіруса в цих органах. Про це говорять висновки вчених з Уханя, які були опубліковані 9 квітня в медичному журналі Kidney International.

"Це піднімає дуже чіткі підозри, що, принаймні, частково гострі ураження нирок, які ми бачили, - це результат прямого впливу вірусу на ці органи. І це відрізняється від того, що ми бачили під час епідемії SARS в 2002 році", - сказав нефролог Пол Малевський з Пітсбургської школи медицини.

Washington Post пише, що одна з клінік в Нью-Йорку мала 51 пацієнта у відділенні інтенсивної терапії, яким потрібне було 24-годинне лікування нирок. Однак, у них було лише 39 необхідних медичних машин для цього.

Читайте такожBusiness Insider: Як ходити на роботу й не принести коронавірус додому?

Коронавірус також може шкодити серцю. Медики в Китаї і в Нью-Йорку повідомляли про випадки міокардиту. Це запалення серцевого м'яза. Також у пацієнтів з COVID-19 спостерігалася аритмія, яка могла призвести до серцевого нападу.

"Здавалося, що вони почуваються нормально, наскільки це дозволяв респіраторний стан. А потім раптом у них починалися кардіологічні проблеми, які були сильнішими, ніж навіть респіраторні", - сказав невролог Колумбійського університету Майкл Елкінд, який очолює Американську асоціацію серця.

"Здавалося, що проблеми з серцем були більшими, ніж їхнє захворювання легень. І це змушує людей замислитися про прямий вплив", - додав він.

Елкінд додав, що в Китаї оцінка групи тяжко хворих пацієнтів виявила, що у 40% спостерігали аритмію і 20% - інші види ураження серця.

"Існують занепокоєння, що це може вказувати на прямий вплв вірусу", - додав він.

Читайте такожNew York Times: Пацієнтів з COVID-19 краще взагалі не лікувати, ніж давати їм неперевірені ліки

SARS-CoV-2 проникає в людські клітини, чіпляючись до рецептора ACE2 на їхній поверхні. Точно відомо, що так він заражає клітини дихальних шляхів. Але зростають підозри, що коронавірус так діє і на інші органи, використовуючи той же механізм. Приміром, у клітин органів травлення в 100 разів більше рецепторів ACE2, ніж у дихальних шляхів.

"Це надзвичайна площина, яку вірус може завоювати й почати масово себе відтворювати", - сказав головний редактор American Journal of Gastroenterology Бреннан Спігел.