Іноді завдання нагодувати дитину дійсно буває складною \ \ фото ua.depositphotos.com

Чим годувати дитину - питання, яким керується кожна мама, вибираючи продукти в магазині і, стоячи біля плити. 

Звісно, зазвичай мами враховують що діти люблять їсти, те найчастіше і готують. Трохи важче впоратися із завданням, коли у мами кілька дітей.

Розібратися з тим, чим годують дитину, а чим ні, допоміг відомий шеф-кухар Євген Клопотенко. Він радить звернути увагу на кілька речей, коли ви готуєте для дітей.

Відео дня

Чим не потрібно годувати дітей: поради

  • Сухі сніданки - це не зовсім підходять, оскільки в них багато цукру і трансжирів. Краще самим зробити гранолу з хорошою вівсянкою і невеликою кількістю цукру.
  • Замість фруктових йогуртів з магазину дитині краще давати натуральний йогурт з додаванням свіжих/заморожених/сушених фруктів і меду. Магазинні фруктові йогурти містять багато цукру і крохмалю.
  • Солодощі - прийнятні в міру і не магазинні, а зроблені вдома.
  • Солодка газована вода - ворог, що містить багато цукру.
  • Більше білого нежирного м'яса, менше жирного червоного, тому що дитячому організму так буде легше.

А ще шеф-кухар радить мамам не смажити, а запікати страви для дітей.

Крім того, ми зібрали для вас кілька лайфхаків про те, чим нагодувати дитину швидко.

Чим нагодувати дитину: рецепти

Дещо вишукана страва, яка напевно сподобається малюкам - це дитячий овочевий шашлик. Ним можна годувати 1,5 однорічну дитину і дітей старшого віку.

Для такого шашлику потрібно: жовтий болгарський перець – 60 г, помідор черрі – 12 шт. (150 г.) цибуля – 0,5 шт. сіль – за смаком для маринаду: олія оливкова – 100 мл, часник - 1 зубчик, для подачі лист салатний.

Промиваємо його і нарізаємо болгарський перець невеликими шматочками. Цибулю беремо невелику, очищаємо від лушпиння, промиваємо і нарізаємо півкільцями. У глибокій мисці з'єднуємо оливкову олію з подрібненим часником і перемішуємо. Кладемо в миску підготовлену цибулю, помідори, болгарський перець, перемішуємо, не солимо, накриваємо миску харчовою плівкою і ставимо в холодильник мінімум на 4 години. Дерев'яні шпажки, на які будуть нанизуватися шматочки овочів, краще замочити водою на деякий час, щоб при смаженні вони не пригорали. 

Дістаємо миску з овочами з холодильника, солимо їх і перемішуємо. Нанизуємо на шпажки і кладемо на вузьку форму для випічки, посипаємо цибулею з маринаду і поливаємо маринадом. Потім ставимо в духовку, розігріту до 190 градусів, на 15-20 хвилин. У процесі приготування поливаємо шашлик маринадом, що залишився. Блюдо подавати на листках салату.

А ось нагодувати дитину 4 роки і старше можна шашликом з курячого філе з овочами. Для приготування потрібно: філе куряче – 250 г, перець болгарський – 60 г, помідори черрі – 75 г (6 шт.) цибуля – 0,5 шт. сіль – за смаком для маринаду: олія оливкова – 100 мл, сік лимонний – 2 ст. л. лист лавровий – 1 шт. цукор - 2 ч. л.

Спочатку миємо куряче філе і просушуємо паперовим рушником, потім нарізаємо кубиками приблизно 1-2 см. болгарський перець (жовтого кольору) промиваємо і нарізаємо шматочками 1-2 см. помідори черрі, цибулю нарізаємо кубиками.

Для маринаду - в глибоку миску наливаємо оливкову олію і лимонний сік. Кладемо лавровий лист і цукор, перемішуємо. Сіль поки не додаємо, але кладемо в маринад куряче філе і цибулю, знову перемішуємо. Накриваємо миску харчовою плівкою і ставимо в холодильник на годину, можна і більше. Дістаємо з холодильника мариноване м'ясо, додаємо сіль і нанизуємо на дерев'яні шпажки, чергуючи з овочами. Викладаємо на форму для випічки, поливаємо маринадом з цибулею і відправляємо в духовку, розігріту до 190 градусів, готуємо до рум'яної скоринки на м'ясі (15-20 хвилин). Подаємо на листках зеленого салату.

Почати годувати дитину можна і галушками з сиру. Для їх приготування потрібно: сир - 500 г, борошно – 150 г, яйця – 2 шт. цукор – 2 ч. л. сіль - 0,5 ч. л. після підготовки продуктів кладемо в миску сир, додаємо цукор, сіль, вбиваємо яйця і перемішуємо до однорідної маси. Паралельно можна поставити воду на плиту для варіння галушок. У миску з сирною масою невеликими порціями всипаємо просіяне борошно. Ложкою вимішуємо тісто, коли воно стане досить тугим, викладаємо його на стіл і трохи місимо руками. Потім формуємо ковбаску діаметром 3 см, нарізаємо її на невеликі шматочки однакового розміру. Коли вода закипить, підсолюємо її і кидаємо галушки. І відразу перемішуємо, щоб вони не пристали до дна каструлі. Варимо близько 8 хвилин, після того як вони спливли. Подаємо галушки гарячими, поливши розтопленим вершковим маслом, або зі сметаною. Якщо діти захочуть галушки солодші, можна збільшити кількість цукру при приготуванні або подати галушки з варенням.

Також мамам зовсім маленьких дітей варто звернути увагу на овочі. Ось чим годувати дитину 1 рік - овочами. Справа в тому, що тушити можна практично всі овочі і поєднувати їх один з одним, а ще й з м'ясом.

Наприклад, тушковані овочі з міні-фрикадельками підійдуть для годування дитини в рік чи 2-3 роки. Щоб їх приготувати потрібно: картопля – 3-4 шт. морква – 1 шт. помідор – 1 шт. горох зелений, 50 г фарш індичий або курячий, 200 г солі. Почистити картоплю і моркву, нарізати невеликими кубиками і покласти в каструлю, залити невеликою кількістю води. Накрити кришкою і варити на середньому вогні. Коли картопля і морква будуть м'якими, злегка придушити їх ложкою і додати маленькі фрикадельки і горох. Також відразу додаємо дрібно нарізані помідори, очищені від шкірки. Все перемішуємо, підсолюємо і тушкуємо овочі з міні-фрикадельками під кришкою ще 15 хвилин.

Чим можна годувати дітей в 2-3 роки

Якщо дитина вже підросла, то це вимагатиме від мами перегляду чим годувати дитину в 2-3 роки.  Зокрема, потрібно збільшити поживні продукти в його меню. Після 2-х років в раціон дитини можна додати нежирну тушковану баранину, запіканку або голубці. Добова норма м'яса для дитини 2-3 років повинна становити 90 грам. Також варто годувати дитину печінкою. У два-три роки дитина цілком може їсти печінку тушковану з овочами.

Крім того, 2-3 рази в тиждень дитині потрібно давати рибу. Для цього потрібно вибирати нежирні сорти з невеликою кількістю кісток. Нехай це буде філе, тушковане або зварене з цибулею і морквою.

Молоко для дитини в 2-3 роки залишається основним напоєм, а для хорошого травлення потрібен кефір - 200 г в день. Також мамі варто продовжити давати дитині сирий сир або сирники.

Овочів і фруктів на добу має бути не менше 250 грамів, приблизно стільки ж і картоплі. Можна давати сезонні овочі та фрукти. У зимовий час підійдуть негострі соління.

Дитині в цьому віці підійдуть будь-які сорти хліба. 

А каші можна зробити більш щільними, додаючи менше води. Якщо дитина не любить кашу, приготуйте її з родзинками, сухофруктами, медом або у вигляді запіканки.

Чим годувати дитину 5 років

Багато мам вважають, що в 5 років дітей можна годувати будь-якою їжею, але це не зовсім так. Дітям від п'яти років потрібно давати м'ясо і рибу, овочі, фрукти і ягоди, каші і супи. 

Наприклад, цей рецепт дозволить мамі швидко нагодувати дитину. Для каші, на приготування якої піде 5 хвилин, потрібно пшоно - 1 стакан, вода - 2 склянки, чорнослив - 1/2 склянки, волоські горіхи - 2 ст. ложки, масло вершкове і цукор додати за смаком.

Чорнослив запарити окропом, щоб набух. Пшоняну кашу промити, перемішати з цукром і поставити варитися, заливши водою. Кашу треба постійно мішати, щоб не пригоріла. Горіхи потовкти і додати в уже готову кашу, перемішати, додати масло, ще раз перемішати. Потім додати чорнослив і дати дитині.

Чим годувати дітей 10 років

У цьому віці дитина витрачає багато енергії в школі, тому харчування дітей 10-річного віку має бути наповнене вітамінами і мікроелементами.

Для спрощення завдання наводимо вам приклад меню для 10-річної дитини на тиждень:

Понеділок

  • Сніданок: каша пшоняна, бутерброд з маслом і сиром, чай;
  • Обід: суп курячий з вермішеллю, картопляне пюре, відварна куряча грудка, салат, хліб;
  • Полудень: булочка, чай, яблуко;
  • Вечеря: каша гречана з тефтелею, хліб, сік .

Вівторок

  • Сніданок: молочна каша 5 злаків, варене яйце, какао;
  • Обід: борщ, гречана каша з тефтелями і томатною підливою, салат, хліб, компот;
  • Полудень: печиво вівсяне, сік, апельсин;
  • Вечеря: запіканка сирна, хліб, чай.

Середовище

  • Сніданок: каша молочна рисова, бутерброд з маслом і сиром, чай;
  • Обід: суп, капуста тушкована з м'ясом, вінегрет, хліб;
  • Полудень: булочка з сиром, кефір;
  • Вечеря: картопляні оладки зі сметаною, какао.

Четвер

  • Сніданок: сирники, каша манна, какао;
  • Обід: борщ, вареники з картоплею, салат, хліб, компот;
  • Полудень: запіканка сирна з підливою, яблуко або банан;
  • Вечеря: каша рисова з рибною котлетою, хліб, молоко.

П'ятниця

  • Сніданок: каша вівсяна на молоці, бутерброд з сиром, варене яйце, чай;
  • Обід: тушкована картопля з курячою грудкою, рагу овочеве, огірок свіжий, хліб, компот;
  • Полудень: млинці з повидлом, чай, груша;
  • Вечеря: каша гречана з курячою грудкою, тертий буряк, хліб, молоко

Субота

  • Сніданок: млинці з сиром 1-2 штуки, каша молочна геркулесова, бутерброд з сиром і маслом, какао;
  • Обід: суп з вермішеллю, салат зі свіжих овочів, плов з куркою, чай, хліб;
  • Полудень: ряжанка, печиво, банан;
  • Вечеря: овочеве рагу, відварне м'ясо, хліб, сік.

Неділя

  • Сніданок: вермішель молочна, бутерброд з сиром і маслом, чай;
  • Обід: борщ, буряковий салат, картопляне пюре з котлетою, компот, хліб;
  • Полудень: сік, булочка з маком, яблуко;
  • Вечеря: риба відварна, терта морква, каша пшоняна, хліб, молоко.

Вас також можуть зацікавити новини: