Чим краще закушувати коньяк / ua.depositphotos.com

Коньяк - популярний благородний напій, з безліччю відтінків смаку й аромату. Його не прийнято закушувати - багато хто вважає це моветоном, а якщо і закушувати, то не всім підряд - є продукти, які з ним абсолютно не поєднуються, згубні для смаку, а деякі з них можуть і нашкодити здоров'ю. Давайте розберемося, як правильно пити коньяк і чим закушувати цей напій. 

Чим правильно закушувати коньяк

Такі витримані напої, як коньяк, потрібно вживати як дижестив, тобто, після їжі. П'ють його повільно, насолоджуючись смаком і ароматом, закушують - не завжди. Але закушувати теж можна, а якщо пити коньяк у процесі застілля, то навіть і потрібно. Щоправда, не всякими продуктами.

Якщо говорити про корисні та шкідливі закуски для коньяку, то перші мають містити білки, жири та вітаміни, які пом'якшують дію алкоголю і запобігають його різкому підвищенню в крові. 

Відео дня

Шкідливі закуски, навпаки - можуть збільшити ризик похмілля і уповільнюють процес всмоктування алкоголю, а отже, він і повільніше виводиться. Також неправильні закуски можуть стати причиною подразнення шлунка і також посилити похмілля.

Отже, чим найкраще закушувати коньяк:

  • Твердий сир витриманих сортів

Одна з найпопулярніших закусок. Спробуйте поєднувати напій із сиром брі, чеддером, горгонзоллою - їхній багатий смак розкриє і доповнить смак алкоголю. Крім цього, сири врівноважують інтенсивність напою, містять різні вітаміни та мінерали, наприклад, вони багаті кальцієм.

  • Горіхи

З того, чим прийнято закушувати коньяк, можна запропонувати горіхи - волоські, мигдаль або фундук. Вони підкреслюють смак коньяку і також багаті вітамінами, мінералами. Але захоплюватися горіхами не варто - у великих кількостях вони шкідливі.

  • Гіркий шоколад

Досить популярна закуска під коньяк. Єдиний момент - шоколад має бути гірким, а не солодким. Шматочок саме гіркого шоколаду доповнює коньячні прянощі, а ще він багатий на антиоксиданти, корисний для серцево-судинної системи і допомагає поліпшити настрій.

Крім перерахованого вище, як закуска для коньяку також підійдуть ікра і морепродукти, маслини, ягоди (виноград, полуниця, вишня) і фрукти та нежирне(!) м'ясо.

Що не можна змішувати з коньяком і чим його краще не закушувати

 Чим правильно закушувати коньяк / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

"А як же лимон, - запитаєте ви, - чи можна закушувати коньяк лимоном?"

Лимон і справді найчастіше подають як закуску, але він (а також апельсин та інші яскраві цитрусові) під час взаємодії з алкоголем може створити небажані смакові комбінації і перекриває смак напою.

Чим іще краще не закушувати коньяк:

  • фаст-фудом, жирним та смаженим м'ясом (свинина, качка, баранина) -шкідливідля травної системи та створюють додаткове навантаження на печінку;
  • гострими стравами - яскраві спеції перебивають нюанси напоїв і спотворюють смак, а також подразливо діють на шлунково-кишковий тракт;
  • тістечками, шоколаднимм батончиками (солодким шоколадом) - погано впливають на підшлункову і призводять до швидкого сп'яніння;
  • свіжими помідорами, салатами з ними - у поєднанні з коньяком можуть спровокувати здуття живота, нетравлення шлунка, не пасують до напою квашена капуста і солоні огірки.

Коньяк не можна запивати соками і газованою водою - вони не тільки перекривають смак алкоголю, а й також підвищують ризик досить швидкого сп'яніння. Це ж стосується і коктейлю коньяку з колою, який останнім часом прижився у нас. Він вкрай шкідливий для організму і основна його мета - напитися, оскільки з колою коньяк стає простіше вживати і можна випити більше. Втім, через газовану колу коньяк швидше проникає в кров, що призводить до сп'яніння, крім того, такий коктейль містить багато вуглеводів і калорій, що загрожує зайвою вагою. Тому якщо ви не знаєте, чим закушувати коньяк із колою, відповідаємо - краще цього взагалі не пити.

Раніше ми детально розповідали, чим не можна закушувати алкоголь - такий як горілка, вино і шампанське.

Вас також можуть зацікавити новини: