Що не можна зливати в раковину - список / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Навіть найдосвідченіші господині не завжди знають, що може забити раковину до критичного стану. Виявилося, що список небезпечних предметів і рідин досить широкий - УНІАН розібрався і готовий поділитися інформацією.

Чи можна виливати олію в раковину

Причина, чому не можна виливати олію в раковину, криється в складі цього продукту. Олія - це жир, який взагалі ніколи не розчиняється у воді, тим більше, в холодній. Як тільки олія потрапляє в воду низької температури, вона тут же перетворюється на пробку і утворює засмічення в трубах. Якщо не знати, чи можна виливати олію в раковину, і робити це постійно, то рано чи пізно вода перестане "йти" зовсім - доведеться кликати сантехніка і чистити труби.

Ідеальний варіант утилізації олії - після готування змішати її з краплею миючого засобу, трохи розбавити водою, вилити цю масу в пакет і викинути в смітник.

Відео дня

Чи можна виливати кавову гущу в раковину

Багато хто дивується, чому каву не можна зливати в раковину, адже це так зручно, до того ж, дрібні частинки зерен легко "витікають" в злив. Насправді, кава - одна з найпоширеніших причин утворення засмічень. Чому? Тому що ви могли помітити, змиваючи кавову гущу в умивальник, що вона не розчиняється. Це означає, що в такому вигляді залишки кави потрапляють в слив, там накопичуються і пізніше "забивають" труби. Тому намагайтеся викидати гущу в сміття і тільки потім мити чашку.

Чи можна виливати дріжджі в раковину

Вам варто запам'ятати, що дріжджі не повинні опинитися в каналізації в принципі. Якщо ви змиєте їх в туалет, то вони вступлять в хімічну реакцію і піднімуть з дна унітазу всі смердючі маси. Вам пощастить, якщо вміст каналізації не виявиться у вас на підлозі. Але не всі враховують, що може забити раковину і тісто з дріжджами - воно перетвориться на клейстер, який почне обволікати труби, потім застигати. Ця "грудка" швидко затвердіє і стане причиною екстреного виклику фахівця.

Чи можна змивати волосся в раковину

Експерти з очищення труб чітко пояснюють, чи можна змити нігті в раковину або залишити там волосся. Відповідь буде категорично негативною, тому що волосся, просуваючись по трубах, сплутується і утворює грудку. Якщо в неї потрапляють і нігті, вони створюють додаткові "пробки" - такі залишки не розчиняються у воді.

Чи можна зливати окріп в раковину

Причина, чому не можна виливати окріп в раковину - невідповідний матеріал труб. Наприклад, якщо ви зварили макарони або кашу, а потім злили зайву воду в умивальник, то пластикові труби можуть цього не пережити. Особливо, якщо відразу після цього ви включите холодну воду. Різкий перепад температур стане причиною утворення тріщини, яка з часом буде тільки збільшуватися в розмірах. Через це труби почнуть текти, а вам залишиться тільки міняти їх повністю.

Що не можна кидати в раковину ще - перелік

Існує певний список рідин і предметів, які категорично заборонено утилізувати таким чином. Багато хто знає про нього, але ми наводимо про всяк випадок:

  • залишки шкаралупи від яєць;
  • макарони та рис;
  • ліки (таблетки та рідини);
  • наклейки від фруктів і овочів;
  • будівельна фарба;
  • побутова хімія.

Перші два пункти (шкаралупа і макарони\рис) - це те, що може забити раковину дуже швидко. Обидва цих продукти на кшталт клею - розм'якшуються у воді і утворюють пробки. Про наклейках можна сказати те ж саме, а ось фарба, ліки і побутова хімія мають в своєму складі речовини, які не розчиняються фільтрами, а значить, здатні засмітити каналізацію.

Вас також можуть зацікавити новини: