
Після свят, застіль або просто від неможливості з'їсти всю приготовлену їжу в холодильнику залишаються продукти або частини страв. УНІАН з'ясував, що приготувати із залишків лаваша, вареного рису або м'яса.
Раніше ми говорили про те, що приготувати на вечерю у сковороді або в духовці.
Що приготувати із залишків тушкованого м'яса - соковите буріто
Популярна максиканська страва - ідеальний варіант, якщо вам потрібно кудись використовувати залишки м'яса, грибів, бобових і фаршу. До речі, якщо ви не знаєте, що приготувати із залишків курки гриль, то сміливо робіть буріто - не помилитеся.
Для приготування знадобляться:
- помідори - 3 шт;
- м'ясо - 150 г;
- квасоля консервована - 150 г;
- сир - 150 г;
- цибуля ріпчаста - 1 шт;
- лаваш - 1 шт;
- лимони - ¼ шт.
- часник - 2 зубчики;
- кмин-1 щіпка;
- чилі - 1 щіпка.
Помідори обдати окропом, остудити і зняти шкірку. Цибулю і часник очистити, подрібнити, обсмажити на олії з кмином і чилі до золотистого кольору. Додати на сковороду нарізаний шматочками помідор і сік 1\4 лимона, тушкувати на середньому вогні 20 хвилин. М'ясо розділити на волокна і викласти до решти інгредієнтів, додати консервовану квасолю, тушкувати продукти ще 5-7 хвилин. Лист лаваша поділити на два рівних прямокутника, викласти начинку на кожен шматок, посипати тертим сиром і загорнути в рулет. Обсмажити буріто на сухій сковороді і подавати до столу.
Що приготувати із залишків лаваша - куряча запіканка
Якщо ви купували тонкий лаваш, але використовували його не весь - не чекайте, поки він засохне. Приготуйте з нього смачну запіканку - впевнені, що така страва сподобається вашим близьким.
Для приготування знадобляться:
- тонкий лаваш - 3 шт;
- курячий фарш - 200 гр;
- сир - 100 г;
- ріпчаста цибуля - 1 шт.
- молоко - 200 мл;
- масло вершкове - 2 ст. л;
- борошно пшеничне - 2 ст. л;
- сіль - 2 щіпки;
- перець чорний мелений - 1 щіпка;
- мускатний горіх - 1 щіпка.
Цибулю дрібно нашаткувати, обсмажити на сковороді до золотистого кольору. Додати курячий фарш, тушкувати на середньому вогні до повної готовності. Прибрати продукти зі сковороди, на ній розтопити вершкове масло з просіяним борошном. Ретельно перемішати, щоб не залишилося грудочок. Влити тепле молоко, додати перець, сіль і мускатний горіх.
Варити соус, помішуючи, 5 хвилин, потім повернути зажарку на сковороду і тушкувати все разом ще 3-4 хвилини. Розподілити начинку по лавашам, згорнути їх в рулети. Кожен рулет розрізати на три частини, всі ці шматочки викласти в форму для запікання, змащену олією. В кінці посипте тертим сиром і запікайте 10 хвилин при 180°C.
Що приготувати із залишків вареного рису - смачні пиріжки
Варений рис повторно вживати можна, але це вже не так смачно, як було спочатку. Саме тому УНІАН рекомендує зробити пиріжки з рисом на дріжджах.
Для приготування знадобляться:
- борошно пшеничне - 700 г;
- вода - 500 мл;
- цукор - 3 ст. л;
- рослинна олія - 1 ст. л;
- сіль - 2 ч. л;
- дріжджі сухі - 10 г;
- фарш - 150 г;
- зварений рис - 150 г.
У теплій воді розвести дріжджі з сіллю і цукром. Просіяти борошно, влити олію і замісити тісто. Накрити ємність з тістом вологим рушником і залишити в теплому місці на 1.5 години. Фарш обсмажити на олії, додати рис, сіль і спеції. Розділити тісто на 10 рівних частин, з кожної сформувати корж. На середину викласти рис (можна додати ще який-небудь інгредієнт), закріпити края, розмістити на деку і залишити на 30 хвилин. Змастіть пиріжки збитим яєчним жовтком і випікайте 40 хвилин при 180°C.