Як позбутися слимаків назавжди / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Слимаки в погребі, підвалі й, тим більше, в домі - явище малоприємне, якщо не сказати більше. Мало того, що вони під'їдають запаси - ці милі на вигляд равлики ще й небезпечні для здоров'я. Чому з ними краще не мати справи і як позбутися слимаків у будинку або погребі, якщо молюски зазіхають на вашу територію - розповідаємо в матеріалі.

Чим небезпечні слимаки в будинку або погребі

Слимаки - це звичайні равлики, але у них немає раковини. По суті, якщо їх зустріти в живій природі, вони не становлять небезпеки, навіть навпаки - приносять користь, оскільки переробляють опале листя і знищують екскременти тварин. Але якщо на їхньому шляху трапляється якесь приміщення - особливо прохолодне, вологе і темне - слимаки туди обов'язково проникнуть. І тоді з равликів вони перетворються на справжніх паразитів, з якими потрібно боротися.

Насамперед слимаки небезпечні тим, що можуть переносити спори грибків, віруси і гельмінти, а заразитися ними можуть і люди, і домашні тварини, страждають і домашні рослини. Тому непроханих гостей потрібно відразу ж просити на вихід.

Відео дня

Як позбутися слимаків у погребі та підвалі

Оскільки в погребі та підвалі зазвичай зберігаються продукти харчування, то хімічні засоби боротьби зі слимаками краще відкласти в сторону, а взяти на озброєння народні рецепти.

Отже, як позбутися слимаків у погребі - народні рецепти:

  • нашатирний спирт - його потрібно накапати на ватні диски й покласти в тих місцях, де з'являються слимаки, різкий запах відлякає молюсків;
  • сіль, порошок гірчиці або розчинна кава - потрібно взяти щось одне з цього, посипати на аркуші паперу і розкласти в місцях появи слимаків (там, де є "доріжки");
  • оцет від слимаків також популярний, але мінус такого методу в тому, що розчин оцту і води (пропорція 1:3, або ж можна використовувати оцет у чистому вигляді) треба розпилювати на самих равликів, тобто, чекати, поки вони з'являться;
  • пиво - відмінний засіб від слимаків, з якого роблять приманку, потрібно намочити ганчірочку пивом, покласти на целофанову плівку з вечора, а вранці зібрати молюсків, які не встигли піти з "вечірки".

У погребі можна використовувати пивну приманку і по-іншому - закопати в підлогу льоху пластиковий стаканчик, щоб молюски могли в нього вільно заповзати, і налити півсклянки пива. Запах привабить слимаків, а, потрапляючи до стаканчика, вони не зможуть з нього вибратися.

Ще один зі способів, як позбутися слимаків у підвалі та погребі - спорудити для них пастку на підлозі. Для цього потрібно застелити підлогу плівкою, під якою буде посилено утворюватися роса. Вранці під плівкою можна виявити багато молюсків, їх треба зібрати і винести.

Чим обробити погріб від слимаків

Щоб не думати потім, як позбутися слимаків, краще попередити їхню появу. Для профілактики слід добре просушити погріб перед тим, як заносити туди продукти на зберігання. Це ж стосується і підвалу. Причому просушувати потрібно регулярно, оскільки після сильних злив у льосі та підвалі може підвищуватися вологість і слимаки знову будуть тут як тут.

Ще один хороший профілактичний захід проти слимаків у погребі - вапняна побілка. Також ускладнити молюскам життя можна, посипавши підлогу підвалу або погребу ялиновими голками - слимаки просто не зможуть по них пересуватися.

Як позбутися слимаків у приватному будинку

У приватному будинку або квартирі зі слимаками можна впоратися за допомогою тієї ж солі - вона губить молюсків. Сіль розсипають уздовж плінтусів та навколо горщиків з квітами. Відлякує молюсків кавова гуща і гірчичний порошок - їх так само, як і в підвалі, розкладають на аркушах у тих місцях, де помічені слимаки. Але ось із нашатирем потрібно бути обережними, щоб не надихатися парами цього препарату разом із молюсками.

Раніше ми розповідали, як позбутися слимаків на городі назавжди - що можна посадити між грядками навесні, щоб слимаки на городі не з'являлися.

Вас також можуть зацікавити новини: