Хропіння можна побороти самостійно / depositphotos.com

Само по собі хропіння - явище поширене, страждають від нього і чоловіки, і жінки, причому, незалежно від віку. Хропіння заважає і тому, хто видає звук, і тому, хто цей звук чує - в результаті обидва не висипаються. УНІАН з'ясував, як позбутися хропіння і назавжди попрощатися з проблемою.

Чому людина хропе навіть на боці - причини і небезпеки

Лікар-отоларинголог Віктор Прокопович у коментарі УНІАН розповів, чому ми взагалі стикаємося з проблемою хропіння:

Найчастіша основна причина - це западання коренів язика. Тобто, коли падає язик і звужує дихальні шляхи. Причина цього, найчастіше, з того, що зустрічається, - це неправильний прикус, неправильна поза сну. Також причиною може бути зайва вага, порушення носового дихання, анатомічні особливості і вживання препаратів, що розслаблюють м'язи, або алкоголю.

Фахівець каже, що само по собі хропіння не небезпечне, але якщо воно пов'язане з апное (затримка дихання - УНІАН), і якщо таких епізодів більше п'яти за ніч, то це призводить до того, що збільшується ризик інфаркту та інсульту, і раптової смерті під час сну.

Щодо того, хто більше хропе - чоловіки або жінки, Прокопович віддає перевагу представникам сильної статі і називає супутні фактори:

Тонус м'язів частково пов'язаний ще й з тим, наскільки людина протягом доби втомилася. Якщо людина цілий день пропрацювала фізично, отримала навантаження, адреналін у неї вийшов, то ввечері організм намагається цей адреналін (гормон, який тримає м'язи в тонусі) компенсувати. У лежачому положенні у людини починає закладати ніс, розслабляються м'язи ротоглотки і починається хропіння. За його словами, після алкоголю, вживання спазмолітиків або значної перевтоми краще, умовно кажучи, спати напівсидячи.

Лікар радить, як позбутися від хропіння жінці або чоловікові самостійно. Він каже, що можна спробувати позбавитися від зайвої ваги, не вживати алкоголь на ніч і правильно підбирати позу для сну - робити так, щоб голова не перекидалася назад. Більш того, сон на спині і сон на боці вимагає подушок різної висоти - для сну на боці подушка потрібна товща, ніж для сну на спині.

На жаль, бувають і випадки, коли на питання про те, як позбутися від хропіння в домашніх умовах, відповіді немає. Наприклад, якщо у людини є проблеми з прикусом - навіть при дотриманні вищеописаних рекомендацій уві сні рот буде відкриватися автоматично, провокуючи хропіння. У такій ситуації краще звернутися до ортодонта.

Як позбутися від хропіння народними засобами - загальні поради

З покоління в покоління кочують поради, створені для тих, хто шукає спосіб позбутися від хропіння. УНІАН зібрав найбільш дієві - ви можете спробувати кожну з них:

  • вилікувати алергію, під час якої носом дихати неможливо і доводиться це робити ротом;
  • вирівняти носову перегородку, якщо народилися з викривленням або отримали травму;
  • відмовитися від куріння;
  • перестати приймати седативні препарати або змінити тактику лікування;
  • займатися спортом і вживати здорову їжу.

Також існують і медикаментозні варіанти лікування хропіння, але самостійно їх пробувати не рекомендується - подібні експерименти над собою можуть привести до погіршення ситуації. Постарайтеся вирішити проблему безпечно народними засобами, якщо не вийде - звертайтеся до лікаря.

Вас також можуть зацікавити новини: