Можна заточити ланцюг бензопили вручну або віддати фахівцям / фото ua.depositphotos.com

Працюючи під високими навантаженнями, ланцюг із часом втрачає свої властивості й потребує профілактичного догляду. Якщо вас зацікавило питання, як на бензопилі заточити ланцюг, то напевно вона у вас затупилася і перестала якісно різати. Більш того, зношений ланцюг підвищує ризик отримати травми.

Тому сьогодні ми зупинимося на питанні, коли потрібно точити ланцюг на бензопилі, щоб це було своєчасно і не чекаючи, поки він зовсім прийде в непридатність.

Коли потрібно точити ланцюг на бензопили - не прогавте момент

Ось головні ознаки, на наявність яких треба звернути увагу та виконувати заточку:

Відео дня
  • у процесі пиляння деревини ви докладаєте набагато більше фізичних зусиль;
  • якість і швидкість розпилу падають;
  • ланцюг часто заклинює через те, що він розтягується і провисає;
  • підвищується витрата палива;
  • при роботі з'являється задимленість;
  • тирса перестає бути однакового розміру та більше не має рівної форми прямокутника.

Тому, не забувайте звертати увагу на стан ланцюга, щоб не зіпсувати ні його, ні саму пилу.

Коли потрібно точити ланцюг на бензопилі - дивіться на якість пиляння / фото ua.depositphotos.com

Заточка ланцюга бензопили власноруч - це потрібно знати

Існує кілька способів, як заточити ланцюг бензопили вручну. Але варто відзначити, що з огляду на непросту форму зубців процес може виявитися не таким легким заняттям.

Перш ніж приступати до заточування ланцюга, треба зрозуміти, як він влаштований. Так ось, зубці складаються з кількох частин, кожну з яких потрібно окремо заточувати зі свого боку, надаючи форму. Ріжуча ланка складається з:

  • основи зубця;
  • лопатки зубця;
  • обмежувача глибини;
  • вертикального торцевого леза;
  • горизонтального леза.

Кожен із цих елементів має своє завдання, а для спрощення й контролю заточування зазвичай нанесене спеціальне маркування. Тому кажучи про те, скільки разів можна точити ланцюг від бензопили - поки не дійдете до цих значень, після чого його потрібно вже замінити.

Тепер про головне - як самому заточити ланцюг для електропили або бензопили. До речі, корисний лайфхак: ланцюг при виконанні цієї роботи має бути максимально натягнутим, більше ніж зазвичай.

Самому заточити ланцюг можна, але спершу потрібно зрозуміти, як він влаштований і працює / фото ua.depositphotos.com

Як заточити ланцюг бензопили болгаркою - швидко й небезпечно

Використання болгарки - вельми непростий спосіб, що вимагає певних навичок і чіткості рухів. Ви ризикуєте остаточно й безповоротно пошкодити не тільки ланцюг, але й саму бензопилу.

Утім, на відміну від напилка, це дуже швидкий спосіб. Для цього встановіть пилу лезом до себе й заточіть зубці, нахиляючи болгарку під потрібним кутом заточування. Кожен наступний зуб потрібно заточувати під протилежним кутом.

До речі перш, ніж приступати до такого заточування (а може не треба?), слід трохи затупити диск болгарки, створений для різання металу, об камінь. У будь-якому випадку, будьте обережні та не нехтуйте технікою безпеки.

Заточка ланцюга бензопили напилком - повільно, але точно

Така заточка, імовірно, найдоступніший варіант. Для цього вам будуть потрібні напилки двох форм - плоский і круглий. Плоским ви будете точити обмежувач глибини різу, а круглим коригувати кромку зубців. Також знадобиться державка - це така штучка, щоб закріпити круглий напилок. На ній нанесені кути, під якими будете точити зубці.

До речі, в магазинах можна купити вже готові комплекти для заточування.

Заточка ланцюга бензопили напилком - процес не швидкий, але найбезпечніший (тільки краще в рукавичках, щоб не порізатися) / фото ua.depositphotos.com

Залежно від ланцюга, кут заточування знаходиться в межах 25-35 градусів, виходити за них не варто. Потрібний кут можна визначити, вимірявши нахил ріжучої ланки до направляючої шини. І ще один лайфхак: з великими кутами ефективніше різати м'яку деревину, а з меншими - тверді або замерзлі породи.

Щоб поточити напилком ланцюг, вставляємо в державку круглий інструмент і кладемо на ланцюг так, щоб стрілки на державці були паралельно шині, потім перевіряємо кути заточування. Верхнє лезо в ідеалі точити на 30 градусах, але не виходити за зазначені вище межі. Точити потрібно рухами вперед, кожен зубець однакову кількість разів і докладати такі ж зусилля.

І перш, ніж приступати, знайдіть найбільш зношений, маленький зубець і сточуйте інші під його розмір.

При роботі потрібно обрати правильний кут заточування ланцюга / фото ua.depositphotos.com

Плоский напилок потрібно, щоб сточити обмежувач глибини. Якщо цього не робити, ріжуча частина не дістане до деревини.

Якщо ви не впевнені, що зможете обрати правильний кут заточування, краще пошукайте в магазинах шаблони. Вони встановлюються на зубці й задають вже потрібний градус кутів і нахилу. Але мінус цього пристосування - на кожен тип ланцюга потрібно шукати свій шаблон.

Заточка ланцюга бензопили шуруповертом - мінусів більше

Цей спосіб має як свої переваги, так і недоліки. Серед плюсів:

  • вища швидкість заточування;
  • простий і доступний;
  • можна це робити далеко від розеток.

А до мінусів слід віднести:

  • складність дотримання правильних кутів заточування;
  • нерівномірність сточування - верхні кромки зубів залишаться майже незаточеними, а нижня частина буде сточуватися занадто сильно;
  • підвищується ризик розриву ланцюга через сточування сполучних ланок;
  • напилок дуже швидко вийде з ладу.

При виборі круглого напилка для такої непростої, але можливої процедури, обирайте ті, чий діаметр збігається з заокругленням зуба пилки. Також потрібен буде підшипник будь-якого типу, але щоб він зручно лежав у руці.

У напилка відрізаємо той край, який зазвичай вставляється в дерев'яну ручку. Далі за допомогою дерева або пластика робимо втулку, яка з'єднає край напилка та кільце підшипника. Така втулка повинна надійно тримати напилок і щільно "сидіти" у підшипнику. Інший кінець напилка вставте в шуруповерт.

Заточка ланцюга бензопили своїми руками - цілком реальне заняття / фото ua.depositphotos.com

Щоб бензопила не рухалася під час заточування, зафіксуйте її шину, наприклад у лещатах. Опустіть напилок до закруглення кромки під правильним кутом заточування (як писали вище, орієнтуйтеся або по маркуванню на зубцях, або витримуйте кут приблизно 30 градусів щодо до шини).

Тримайте пристрій двома руками - за підшипник з одного боку і, власне, сам шуруповерт з іншого. При заточуванні злегка притискаємо до зубців, але кожен точимо до двох секунд.

Вас також можуть зацікавити новини: