Як правильно сушити рибу взимку - поради / depositphotos.com

Рибу, яку ви зловили або купили, можна засушити, забезпечивши себе смачною закускою. Справа ця під силу навіть новачкові, якщо знайти правильну інструкцію і грамотно її дотримуватися. УНІАН з'ясував, як засушити велику рибу або рибку поменше.

Раніше ми говорили про те, як зберігати рибу в холодильнику і без нього.

Як підготувати рибу для сушіння - важливі етапи

Перед тим, як починати сушити рибу, потрібно провести підготовчі процедури - засолити і вимочити продукт, а вже потім сушити його. Засолювання - процес, який має свої нюанси:

Відео дня
  • використовувати сіль тільки крупного помолу;
  • обов'язково діставати нутрощі;
  • не зчищати луску.

Деякі умільці рекомендують засолювати тільки дрібну і середню рибу, але якщо вам хочеться піти проти системи, варто зрозуміти, як засушити велику рибу. Для цього вам потрібно зробити надріз уздовж хребта риби від голови до хвоста, інакше продукт в результаті залишиться сирим.

Діставати нутрощі потрібно обов'язково - якщо цього не зробити, вони будуть гірчити. Крім того, без кишок риба буде швидше сохнути. При цьому, варто враховувати важливий момент - голову і хвіст прибирати не потрібно, як і луску.

Після того, як ви дістали всі тельбухи, рибу потрібно промити під водою і викласти на паперовий рушник - він повинен увібрати всю вологу. Далі - на дно тазика висипати сіль, викласти рибу першим шаром. Потім чергувати сіль і рибу, поки друга не скінчиться, але кожен наступний шар риби викладати перпендикулярно першому.

Корисний лайфхак: для того, щоб зрозуміти, як сушити рибу - від мух при цьому позбувшись, потрібно скропити продукт оцтом. Його запах не подобається комахам - риба перестане бути для них привабливою.

Останній етап підготовки - установка гніту. Ви можете поставити на рибу велику тарілку, зверху на неї - банку, наповнену водою. У такому вигляді поставити рибу в холодильник на 3 дні і чекати.

Після того, як риба засолиться, її потрібно вимочити. Для цього дістаньте тазик з холодильника, вимити під проточною водою, скласти в інший таз, знову залити водою і залишити на 3 години, за цей період 2-3 рази змінюючи воду. Це приблизний час - орієнтуйтеся на саму рибу, в кінці вимочування у неї почнуть спливати хвости.

Як сушити рибу в квартирі взимку і восени - варіанти

У холодну пору року рибу краще сушити у ванній або на теплому балконі. Якщо вибираєте другий варіант, то стежте, щоб температура в приміщенні не опускалася нижче 0°C, тому краще поставити на балкон обігрівач і ні в якому разі не допускати обмороження риби.

Принцип сушіння риби у ванній або на балконі простий - вам потрібно натягнути мотузку, в черевце риби вставити зубочистки, щоб розкрити його, а в голову або хвіст всунути гачки, за які ви і будете підвішувати рибу. Можете додатково накрити рибу марлею, щоб уберегти її від пилу і бруду.

Як підвішувати рибу - вибирати вам:

  • за хвіст - вся волога піде в голову і риба просушиться рівномірно;
  • за голову - м'ясо вбере весь жир, у риби буде своєрідний аромат.

Термін сушіння залежить від погодних умов. При правильній температурі і регулярній циркуляції повітря (яка забезпечується вентилятором на балконі) риба засушиться за тиждень. Що стосується ванної кімнати, то там, як правило, високий рівень вологості, тому риба буде сушитися довше, до того ж, ванна може просочитися рибним запахом.

Як сушити рибу в духовці - поради

В якості альтернативи балкону, взимку можна сушити рибу в електросушарці або в духовці. Звичайно, є нюанс - специфічний аромат буде поширюватися по всій кухні, зате цей метод швидше, ніж всі інші.

Відповідаючи на питання про те, чи можна сушити рибу в духовці, розповідаємо, як це робити:

  • рибу очистити від нутрощів, засолити, вимочити;
  • застелити деко фольгою;
  • викласти зверху рибу і помістити в духовку, розігріту до 40°C.

Дверцята, при цьому, потрібно залишати відкритими і дати рибі час просушитися - на це піде близько 6-7 годин. В результаті такої сушки риба буде майже готова - вам залишиться тільки нанизати її на нитку і додатково просушити на свіжому повітрі або на балконі.

Вас також можуть зацікавити новини: