Коли прибирати гарбуз на ділянці / pixabay.com

Урожай гарбуза в Україні збирають із вересня по листопад. Строки збору залежать від сорту гарбуза.

Дуже важливо прибрати гарбуз із ділянки вчасно. Якщо поквапитися з прибиранням, то отримаєте плоди з твердою і позбавленою смаку м'якоттю. Ну а якщо поспішіть, то овочі почнуть швидко гнити. Називаємо основні ознаки стиглості культури і розповідаємо, як штучно прискорити дозрівання гарбуза.

Раніше ми писали, коли збирати помідори на ділянці і чи можна зривати томати зеленими.

Відео дня

Коли і як треба прибирати гарбуз з городу

Кожен сорт гарбуза має свій термін дозрівання. Ці овочі діляться на скоростиглі (дозрівають приблизно в середині серпня), середньостиглі (дозрівають в середині вересня) і пізньостиглі (готові до збирання в жовтні). Більш пізні сорти довше зберігаються і їх можна збирати недозрілими. Мускатні гарбузи зрізають пізніше за всіх - при настанні перших заморозків.

Збирати гарбузи з куща потрібно акуратно, щоб не відірвати плодоніжки. Без хвостика овоч швидко згниє. Досвідчені дачники радять зрізати гарбузи садовими ножицями і залишати хвостик довжиною 3-4 см. Після збору плоди зберігати у картонному або дерев'яному ящику подалі від інших овочів і фруктів.

Ознаки стиглості гарбуза

  • Плодоніжка стиглого гарбуза світла і суха, на дотик нагадує деревину.
  • Шкірка досить щільна і не протикається нігтем.
  • На гарбузі чітко проглядаються смужки і лінії.
  • Звук при постукуванні повинен бути глухим.
  • Листя у стиглого гарбуза починають в'янути і засихати - це яскрава ознака того, що овоч готовий до збору.

Як прискорити дозрівання гарбуза

Досвідчені дачники придумали багато способів штучно прискорити дозрівання гарбуза, щоб отримати урожай раніше терміну.

  1. Якщо на кущі багато дрібних гарбузів - обріжте найменші і залиште тільки 3-4 найбільших. Так рослина не буде витрачати енергію на харчування маленьких плодів.
  2. Рослина дозріє швидше і дасть більші плоди, якщо удобрювати її в період плодоношення. Ми вже писали, чим підгодувати гарбуз в серпні.
  3. Приблизно за 2-3 тижні до перших очікуваних морозів зробіть прищіпку верхніх пагонів гарбуза. Для цього на рослині залишають одне або два головні стебла, а інші стебла обрізають після четвертого листа. Стебла, які обрізаються, повинні досягати в довжину не менше 1,5 м.
  4. Якщо гарбуз в вашому регіоні завжди дозріває довго, спробуйте висадити їх в город з горшочной розсади. Це значно прискорить дозрівання плодів.

Вас також можуть зацікавити новини: