Чи можна зберігати відкриту горілку не в холодильнику - поради / depositphotos.com

Горілка – дуже популярний в Україні спиртний напій, який може зберігатись дуже довго завдяки простому складу. У багатьох українців є кілька пляшечок "про запас" - на випадок свята або депресії. УНІАН розповість, скільки зберігається горілка в закритій пляшці і які умови потрібні відкритій тарі.

Чи можна отруїтися старою горілкою - нюанси і особливості

Горілка буває двох видів - проста і особлива. У складі простої є тільки етиловий спирт і вода, тому зберігатися такий напій може довго. Особлива горілка не просто так особлива - в її складі можуть бути добавки, які вже не дозволяють розтягувати термін придатності на невизначений час. На такій горілці завжди написана кінцева дата вживання - так спокійніше і виробнику, і споживачеві.

Оптимальний термін зберігання навіть люксової горілки - максимум 5 років. Багато брендів рекомендують вжити напій протягом 1-2 років, а настоянки на основі горілки краще випити протягом півроку з моменту виробництва. Якщо терміни перевищені, то напій стає токсичним.

Відео дня

Чи можна зберігати горілку в холодильнику - основні правила

Купуючи посудину із заповітною рідиною, забезпечте їй ідеальні умови зберігання:

  • температура від +5 °С до +20 °С;
  • відсутність прямих сонячних променів;
  • вологість повітря не вище 85%.

Незалежно від того, як довго ви збираєтеся зберігати горілку, ідеальна тара для неї - скляна. Пластик не підходить, так як, вступаючи в хімічну реакцію з етиловим спиртом і водою, він починає "віддавати" токсини. Горілка набуває неприємного запаху і смаку, а то і зовсім стає непридатною до вживання.

Корисний лайфхак: зберігайте горілку вертикально, а не горизонтально - якщо рідина буде стикатися з кришкою, то вбере синтетичні речовини, а це загрожує зміною смаку.

Як зберігати відкриту горілку - рекомендації

У відкритій тарі зберігати горілку теж можна, але недовго - всього три місяці. Поруч з відкритим напоєм не повинно бути "сусідів", що виділяють різкий запах - горілка обов'язково їм наповниться. Продовжити термін придатності не допоможе і холодильник - порушуючи герметичність пляшки, ви даєте "зелене світло" спиртовим парам. Вони виходять, якість горілки знижується, як і її смакові характеристики.

Ви можете зберігати горілку в холодильнику або кухонній шафці, головне - дотримуватися умов, описані вище. У морозилку такий напій класти не варто - він може замерзнути або почати кристалізуватися, адже не всі виробники чесно вказують склад. В результаті на дні пляшки утворюється осад - горілку доведеться викинути. Таким чином виходить, що морозилку можна використовувати лише для того, щоб швидко охолодити напій.

Вас також можуть зацікавити новини: