Обрізка сливи навесні - як правильно зробити / pixabay.com

Обрізка сливи навесні потрібна для того, щоб дерево не хворіло, а влітку дало гарний врожай. Але обрізати сливу потрібно грамотно. Як правильно обрізати дерево, і чим обрізка молодої сливи навесні відрізняється від обрізки старої сливи - в матеріалі УНІАН.

Раніше ми розповідали, що посадити під грушею для гарного врожаю.

Коли можна обрізати сливу

На весну припадає найважливіша обрізка сливи. Найкраще обрізати дерево в кінці березня - на початку квітня: заморозків вже не буде, а бруньки рослини ще не прокинулися і руху соків немає. Але орієнтуватися, звичайно ж, краще по погоді, а не на календар.

Відео дня

Навіщо потрібна обрізка сливи

Сливу обрізають для того, щоб дерево не здичавіло, не боліло і давало гарний урожай і великі плоди. Якщо гілки дерева не вкорочувати і не зрізати, вони починають рости, як їм заманеться - в різні боки, всередину, загущають крону і не дають рости новим паросткам. У такій кроні поселяються шкідники і грибки. Заросле дерево починає хворіти, висихає, його б'ють морози, а ще на густій кроні довго затримується сніг і лід, і гілки через це ламаються. 

Обрізка сливи навесні має ще ряд позитивних моментів: до осінніх заморозків на дереві заживуть всі ранки, а за літо сформуються нові міцні і здорові гілки, які будуть цвісти вже в наступному сезоні.

Обрізка молодої сливи навесні

Молоду сливу вперше обрізають в момент посадки саджанця - це роблять для того, щоб коренева система, яка отримала стрес і пошкодження при пересадці, впоралася з підживленням всіх гілок. Потім обрізку сливи потрібно робити регулярно, поки йде формування крони - до 15 років. 

Як обрізати сливу навесні:

  • спочатку видалити підмерзлі та пошкоджені гілки;
  • видалити гілки, спрямовані в бік стовбура і гілки, що дивляться вниз;
  • видалити гілки, які загущають крону - ростуть занадто близько один до одного та ті, що перехрещуються;
  • вирізати вовчкові гілки;

Вовчки - це сильні та вертикально розташовані пагони, які швидко ростуть, з великим листям. З'являються вони із сплячих бруньок та іноді виростають за рік до 2 метрів, але плодів не дають. 

  • підрізати верхівковий пагін - видалити "гусячі лапки";
  • видалити нижні гілки на розвилках;
  • вирізати молоду поросль біля стовбура і біля кореня.

Крім цього, в перші 6 років після посадки дерева потрібно обрізати гілки довжиною 60 см - їх потрібно зрізати наполовину, а також потрібно вкоротити торішні молоді гілочки - на 1/3 довжини. Обрізати однорічні пагони потрібно вище бруньки, спрямованої до зовнішнього краю дерева. 

Обрізка старої сливи навесні

Обрізка старої сливи триває в середньому до 15 років. При обрізанні дрібні гілки у старого дерева не чіпають - обрізають щорічно тільки пошкоджені гілки або спрямовані в центр крони вовчки.

Також старій сливі роблять омолоджуючу обрізку. Обрізати дерево потрібно, як тільки у нього сповільнюється приріст пагонів, зменшується врожайність або плодоносить тільки верхня крона дерева. 

Для цього ранньою весною у сливи спилюють старі скелетні гілки. Місця, де проводилася обрізка, потрібно зачистити гострим ножем, потім обмазати замазкою. У місцях зрізу почнеться формування нових пагонів - з них потрібно залишити кілька найсильніших, а решта видалити в середині літа.

Важливо: не варто обрізати старі гілки у великій кількості - радикальна обрізка сливи навесні стане стресом для дерева, і воно може загинути. Омолоджуючу обрізку старої сливи краще робити протягом 2-3 років. 

Вас також можуть зацікавити новини: