Які заготовки на зиму робити в червні / фото ua.depositphotos.com

"Літній день зимовий місяць годує", - йдеться у відомому прислів'ї. Вже з літа українці готуються до холодних та безплідних місяців, закриваючи на зиму різні соління та солодощі. Особливо важливо робити такі запаси під час війни, коли жоден регіон не застрахований від дефіциту продуктів та голоду.

Усі овочі та фрукти мають свій сезон, коли їх найкраще закривати на зиму. УНІАН підкаже, коли і яку консервацію можна закривати у червні, липні та серпні.

Що закрити на зиму в червні

Червень багатий на зелень і часник. У перший літній місяць збирають урожай ранніх сортів овочів. Найважливіша культура цього місяця - полуниця.

  • На початку червня дозріває перша зелень. Можна закривати на зиму петрушку і кріп, заправку на зелений борщ, готувати сушену зелень, консервувати стрілки часнику.
  • Середина червня - час дозрівання раннього часнику. Можна закрити часник на зиму, або додавати в інші види консервації.
  • В середині і в кінці місяця можна готувати  консервовані кабачки і кабачкову ікру.
  • В кінці місяця починає дозрівати молодий горошок. Можна закрити зелений горошок на зиму.
  • Перший місяць літа багатий різними ягодами. Полуниця - головна королева червня. З неї готують джеми, варення, компоти, наливки.
  • У цей місяць з'являються ранні сорти яблук. Можна готувати яблучне повидло на зиму, а також компоти і джеми.

Що закрити на зиму в липні

У липні продовжують закривати овочі та фрукти, які були зібрані в червні. До них додається багато видів ягід.

  • До червневих ягід додаються вишня і черешня. Крім варення і компотів, можна закрити алкогольні вишневі наливки.
  • Починають дозрівати абрикоси - можна заготовлювати абрикосове варення, джем, компоти.
  • У липні роблять заготовки з багатьох ягід - варення зі смородини, агрусу, ожини.
  • Як і в червні, продовжують закривати кабачки. До них приєднуються баклажани. Готують баклажани на зиму, баклажанну ікру і закуску з баклажанів.
  • Дозрівають ранні сорти капусти - заготовлюється квашена капуста.

Що закрити на зиму в серпні

Серпень - найщедріший місяць літа. У цьому місяці можна консервувати практично все, чого забажає душа. На зиму закривають не тільки поодинокі овочі, а й різні салати і асорті.

  • У серпні роблять консервований перець і лечо з перцю. Також закривають гіркий перець на зиму.
  • Найбільш довгоочікуваний продукт серпня - кавун. Можна закрити кавун на зиму шматочками або сік.
  • Разом з кавуном дозріває диня - основа джемів і варення. Диню також консервують шматочками в сиропі.
  • Огірок дозріває ще в липні, але такі ранні плоди можуть бути гіркими. У серпні вже настає оптимальний період, щоб заготовлювати мариновані огірки і слабосолоні огірки.
  • Одночасно з огірками неодмінно закривають помідори. Вони з'являються ще з липня, але лише в серпні стають придатними для консервування. Мариновані помідори - улюблена закуска багатьох українців.
  • До середини серпня дозріває морква. Її можна закрити як самостійну закуску, але частіше використовують для консервації інших овочів. Можна зробити моркву по-корейськи.
  • Любителі бобових закривають квасолю на зиму.
  • До кінця місяця на деревах дозріває слива, з якої виходить чудове варення. 
  • Ще один корисний серпневий фрукт - груша. Господині готують консервовані груші в сиропі і грушеве варення.

Вас також можуть зацікавити новини: