Як вигідно оформити відпустку / УНІАН

Навіть під час війни всім працюючим українцям потрібен відпочинок. Фахівці рекомендують включати до дати відпустки якомога більше вихідних днів. На головні запитання щодо правильного оформлення відпусток відповіла експерт з кадрових питань Діна Москалець.

Коли вигідно йти у відпустку

Експерт рекомендує включати вихідні у дати відпустки, щоб отримати більше відпускних виплат. При цьому варто пам'ятати, що під час військового стану святковий день відпустку не подовжує.

Також експерт зазначила, що у відпустку не вигідно йти напередодні великої премії і одразу після підвищення зарплатні, адже сума відпускних у такому випадку буде меншою, ніж могла би бути. Оформити відпочинок краще після премії і збільшення доходу.

Відео дня

При розрахунку відпускних також враховуються премії, які виплачуються не щомісячно, а, наприклад, за підсумками роботи у кварталі чи у півріччі. Йти у відпустку вигідніше саме після її виплати..

Як відпустка впливає на місячний дохід

Відпустка може змінити місячний дохід працівника, говорить експерт. Все залежить від вартості відпустки, тобто суми відпускних, вони в свою чергу можуть бути менші або більші. На суму відпускних впливає дохід за останні 12 місяців та кількість робочих днів у місяці, в якому працівник хоче відпочити, та ще деякі фактори.

Як вигідно взяти відпустку за рахунок вихідних

Вихідні дні можуть зменшити або збільшити суму випускних. Аби була більша сума відпускних і, тим самим відпустка стала вигіднішою, краще її брати із врахуванням більшої кількості вихідних днів, бо вихідні дні, які потрапили у період відпустки, також оплачуються.

Наприклад, якщо потрібно взяти відпустку на тиждень на 7 календарних днів (наприклад, з понеділка по неділю), то краще оформити її на 9 днів – із суботи до наступної неділі. А ось зовсім невигідний варіант – це оформити тільки робочих 5 днів з понеділка по п’ятницю.

Також у річному доході враховуються премії, надбавки, доплати за переробку.

Як святкові дні впливають на відпустку

На період військового стану додаткові вихідні на свята відміняються, тож вони не впливають на відпустку. Однак після відміни військового стану відпустку вигідніше брати з урахуванням вихідного. Якщо святковий день припав на період відпустки, то така відпустка продовжується на один день.

Наприклад, якщо співробітник хоче оформити відпустку на 10 календарних днів з 1 березня, то останнім днем відпустки буде не 10 число, а 11, адже при підрахунку відпустки ми наче "перестрибуємо" через святковий день 8 березня, який і без того вихідний.

Як підвищення зарплати впливає на відпустку

Вигідніше йти у відпустку тоді, коли працівник вже якийсь час пропрацював на новій зарплаті, порадив експерт з кадрових питань. Очікувати більшу суму відпускних відразу після росту зарплати не варто. Сума випускних нараховувається з урахуванням зарплатні за 12 місяців до відпустки.

Тому чим більше місяців з новою зарплатою за останні 12 місяців ви відпрацюєте, тим вигідніші відпускні отримаєте.

Вас також можуть зацікавити новини: