Несподівані лафхаки з бананами / Ілюстрація REUTERS

Важко бути байдужими до бананів, адже цих фруктів завжди безліч на прилавках магазинів. Втім, не кожен знає, що бананом можна не тільки смакувати, а й застосовувати для інших цілей.

Раніше ми розповідали, як зберігати яблука правильно, а сьогодні розглянемо несподівані лайфхаки про те, як можна використовувати банан.

Ви будете здивовані, але банан широко застосовують не тільки у кулінарії, але й у сфері догляду за шкірою, садівництві й навіть прибиранні. Деякі лайфхаки з бананом настільки несподівані, що здивують кожного.

Відео дня

Що можна зробити з банана за 5 хвилин для шкіри - дієва маска

Стиглий банан позитивно впливає на шкіру обличчя й дасть фору навіть дорогим кремам. Зробіть пюре з банана та нанесіть його на обличчя. Залиште бананову маску на 10-15 хвилин та змийте прохолодною водою. Шкіра стане зволоженою та сяючою.

Чим корисна бананова шкірка для рослин - лайфхак для садівників

Інколи банани вкрай швидко перестигають, а м'які фрукти не завжди смакують. Більшість з нас типово подумають, що приготувати з перестиглих бананів. Але їх можна застосувати по-іншому, наприклад для того, аби допомогти дозріти іншим фруктам та овочам. 

Річ у тім, що перестиглі банани виділяють газ етилен. Саме він прискорює дозрівання фруктів та овочів. Отже, якщо у вашому домі є недозріле авокадо, томат чи яблуко - покладіть поруч перестиглий банан. Він прискорить процес дозрівання.

Банан рятує рослини - рецепти підживки

Кімнатні рослини люблять банани, особливо їхні шкірки. Багато з нас навіть не підозрюють, чим корисна бананова шкірка для рослин. Насправді, у ній міститься багато калію, необхідного для здорового зростання багатьох кімнатних рослин. Крім того, шкірка може надати блиску листкам.

Удобрювати кімнатні рослини банановою шкіркою можна двома способами:

  • висушіть шкірку, подрібніть її у блендері та додавайте під час посадки рослини, як сухе добриво;
  • зробіть пюре зі свіжої шкірки банана та води, застосовуйте його як рідке добриво під час підливу рослин.

Перший тип підживлення можна сміливо комбінувати з другим.

Які рослини можна удобрювати бананової шкіркою - варіанти

Нестача калію досить часто прозводить до знищення рослини, тому бананове підживлення може слугувати гарною профілактикою. Ви здивуєтеся, але на питання про те, що можна удобрювати бананами, відповідь проста - бананова підживка підходить практично усім рослинам.

Особливо підживки з бананів обожнюють бегонія та цикламен. Крім того, фіалки рекомендують поливати банановим настоєм. Для підсилення ефекту можна додати трохи зеленого чаю.

Ба більше, банові шкірки, перестиглі чи зіпсовані фрукти часто додають під час посадки садових троянд, помідорів, папоротей та інших рослин на вашій садовій ділянці. До речі, це гарний лафхак для тих, хто шукає, що можна зробити із зіпсованими бананами. Вони з легкістю перетворюються у поживні добрива.

Крім того, шкіркою банана можна протирати декоративні рослини, особливо з великими листками, які тьмяніють та запилюються. Бананові шкірки повернуть їм блиск.

Як використовувати банани у випічці - рецепт

Звісно, найширше банан застосовують у кулінарії, хоч господині й не надто полюбляють його за швидке почорніння. Цього можна уникнути, запам'ятавши один лайфхак. Банан завжди матиме природній колір, якщо його злегка збризнути лимонним соком. Відбудеться реакція, яка зупинить процес чорніння фрукта.

За 5 хвилин з банана можна легко приготувати смачний сніданок - панкейки. Нам знадобиться:

  • пшеничне борошно - 200 г;
  • розпушувач - 12 г;
  • цукор - 25 г;
  • яйця - 2 шт;
  • молоко - 240 мл.
  • вершкове масло - 60 г;
  • сіль за смаком;
  • банан - 2 шт;
  • лимонний сік за смаком.

Змішайте у чаші сіль, цукор, яйця і молоко, а потім поступово сипте борошно, попередньо змішане з розпушувачем. На останньому етапі додайте в тісто вершкове масло.

Окремо приготуйте пюре з банана, додайте трішки лимонного соку.

На розігріту сковороду порційно викладайте тісто, додайте бананову начинку та прикрийте її невеликою кількістю тіста. Випікайте з двох сторін та смакуйте з джемом, медом чи топінгом.

Вас також можуть зацікавити новини: