Гикавка - причини та як позбутися / depositphotos.com

Це порушення дихального процесу може виникнути у кожного з нас - зазвичай, у вкрай незручний момент. Від чого ж воно з'являється?

Гикавка - причини виникнення

З'явитися вона може з різноманітних причин. Якщо це не через хвороби травного тракту або нервової системи, то спазми дихання, якими характеризується гикавка, можуть виникнути через швидке поглинання їжі і заковтування повітря, надмірного переїдання. 

Також її можуть спровокувати газовані та алкогольні напої. Позбутися гикавки після алкоголю може бути складно, але теж можливо. Серед причин не фізичних - емоційне напруження і нервовий стрес.

Відео дня

Як швидко позбутися гикавки - найкращий метод

Щоб позбутися від гикавки швидко, існує кілька способів, і один з них ви точно знаєте - це затримка дихання, найпоширеніший метод. Весь секрет в тому, що треба робити це правильно. Якщо хаотично вдихати, не дихати і видихати, цей спосіб нормально не працює.

Правильна техніка:

  • Зробіть максимально глибокий вдих.
  • Затримайте дихання на стільки часу, скільки витримуєте.
  • Коли більше не витримуєте, різко видихніть і максимально швидко зробіть новий глибокий вдих.
  • Якщо ви гикнули між видихом і вдихом, тримати повітря далі немає сенсу, відразу видихайте і робіть новий глибокий вдих.
  • Повторюйте, поки стравоходом не підніметься зайве повітря або не відчуєте, що гикавка відступила.

Іноді досить затримати дихання 4-5 разів, а іноді й всі 10, але цей спосіб не відмовляв жодного разу.

Не проходить гикавка - що робити ще

Також можна спробувати пити невеликі глотки холодної води або прикласти до горла лід. Ці дії сприяють стимуляції нервових рецепторів і можуть допомогти зняти гикавку.

Як позбутися гикавки в домашніх умовах за допомогою води:

  • Приготуйте пластикову пляшку 0,5 л з питною водою. Не обов'язково 0,5, але з більшої пляшки може бути незручно пити.
  • Розставте ноги на ширину плечей і зробіть нахил вперед на 90 градусів, голову підніміть і дивіться перед собою.
  • Окремими дрібними ковтками, не залпом, випийте половину води. 
  • У разі необхідності повторіть.

Цей спосіб допомагає нормалізувати тиск в діафрагмі і зняти гикавку.

Деякі люди пробують методи, засновані на такій стимуляції нервових рецепторів, як легке масування скронь або мочок вуха.

Якщо гикавка стає частою або не припиняється, рекомендується звернутися до лікаря для консультації та діагностики. У деяких випадках може знадобитися лікування основного захворювання, щоб позбутися гикавки.

Як позбутися гикавки у немовляти - якщо не проходить сама

Окремо варто приділити увагу гикавці новонародженого і у немовляти. У малюків гикавка є нормальним фізіологічним процесом, пов'язаним із розвитком їхньої дихальної системи. Зазвичай вона не вимагає втручання і проходить сама по собі.

Однак, щоб зняти дискомфорт, можна спробувати дати дитині попити, змінити її положення, зробити масаж животика. Якщо ж гикавка у малюка триває довгий час або супроводжується іншими симптомами, рекомендується не ризикувати і проконсультуватися у педіатра.

Вас також можуть зацікавити новини: