Для збереження аромату і властивостей кави важливо зберігати її в сухому місці при кімнатній температурі/ фото ua.depositphotos.com

Кава - один з найпопулярніших напоїв. Вона допомагає прокинутися вранці, бадьорить і навіть здатна об'єднувати людей, адже найбільш відверті та душевні розмови часто відбуваються саме за чашкою кави. Як і будь-який продукт, з часом вона може зіпсуватися і втратити свої властивості. Залежно від того, як вона зберігається, збільшується або зменшується термін придатності. УНІАН розповів, як правильно зберігати каву і в чому це найкраще робити.

Відео дня

Скільки зберігається відкрита пачка кави

Експерти радять зберігати кавові зерна після порушення заводського пакування не довше місяця. Якщо йдеться про відкриту пачці меленої або розчинної кави, то термін значно менший - від 4 до 7 днів.

Після закінчення цього часу аромат вже не такий яскравий, а смак стає злегка гіркуватим. 

Як краще зберігати каву: зерна, мелена, розчинна

На каву впливає чотири фактори: повітря, волога, тепло і світло. Зерна або порошок легко можуть вбирати сторонні запахи, тому краще не зберігати їх поруч з продуктами, які мають стійкий аромат. 

Даний продукт - гігроскопічний. Це означає, що він легко поглинає вологу з повітря. Простіше кажучи, не слід зберігати зерна або мелену/розчинну каву в місцях з підвищеною вологістю, навіть якщо контейнер для зберігання щільно закритий. 

Найдовше аромат зберігається, якщо кава зберігається у вакуумній упаковці з багаторазовим замком / фото ua.depositphotos.com

При впливі високих температур масла можуть випаровуватися, тому поруч з духовкою, плитою або на підвіконні ємності також не варто тримати.

Тоді де ж і в чому краще зберігати розчинну, мелену або зернову каву? Бариста стверджують, що найкраще тримати його в герметичному, непрозорому пакеті з клапаном. Доброю ємністю для зберігання кави в зернах також стане банку з темним або непрозорим склом, оскільки воно ще й захищає від потрапляння сонячних променів.

Найбільш ідеальним місцем на кухні стануть сухі ящики і шафки з дверцятами, що знаходяться не біля джерел тепла. 

Якщо говорити про те, як правильно зберігати зернову каву в заводській упаковці, то правила не особливо відрізняються. Незалежно від матеріалу пакування, слід забезпечити сухість і відсутність перепадів температур. 

При якій температурі зберігати каву

Оптимальна температура зберігання кави в зернах варіюється від 20 до 25 градусів Цельсія. Якщо ви піддаєте їх глибокому заморожуванню, то до -12 градусів.

Чи можна зберігати каву в холодильнику

Ніяку з видів не варто зберігати в холодильнику. Краще використовувати для цього кухонну шафку. При зберіганні в холодильнику кава швидко втратить свої властивості, перестане бути ароматною, почне гірчити.

Чи можна заморозити каву

Мелену або зернову каву можна заморозити. Це дозволить зберегти властивості напою на довший термін /фото ua.depositphotos.com

Щоб продовжити термін зберігання, також можна заморозити і мелену каву - розділіть її на порції, помістіть в герметичну і повністю суху ємність. Перед приготуванням напою потрібно за добу дістати свої запаси з морозилки і залишити їх при кімнатній температурі.

Раніше УНІАН писав про 8 видів консервів, які можна купити для довгого зберігання.

Читайте також як надовго зберегти свіжу полуницю в морозилці і холодильнику.

Вас також можуть зацікавити новини: