Винуватець - меланін, який захищає шкіру від ультрафіолету / depositphotos.com

Під дією ультрафіолетового випромінювання сонця в шкірі відбувається вироблення меланіну. Цей захисний пігмент при порушенні нормальних процесів накопичується на окремих ділянках і виглядає як негарна коричнева пляма довільної форми.

Крім того, пігментація на обличчі може з'явитися під впливом гормональних збоїв в організмі або як побічна реакція на прийом ряду ліків.

Як ефективно прибрати пігментні плями на обличчі - методи косметологів

У косметологічних клініках пропонують кілька способів прибрати гіперпігментацію шкіри:

Відео дня
  • Хімічний пілінг - пігментна пляма поступово видаляється разом з верхнім шаром шкіри. Після поверхневого пілінгу період реабілітації короткий. Після більш глибокого пілінгу буде потрібен спеціальний догляд і 2-3 дні на відновлення.
  • Шліфування лазером - також видаляє плями разом з верхнім шаром шкіри. Якщо виникнуть набряки і почервоніння, що часто трапляється при застосуванні апаратних процедур, період реабілітації може зайняти кілька днів.
  • Фототерапія - теж апаратний метод, але при його застосуванні верхній шар шкіри не знімається, а працює нагрівання шкіри.
  • Мезотерапія - в шкіру вводять комбінації препаратів, підібраних лікарем індивідуально.

Всі ці процедури не одноразові. Залежно від складності випадку і обраного методу тривалість курсу може становити від 3 до 7 разів.

Як прибрати пігментні плями на обличчі в домашніх умовах

У домашніх умовах вивести пігментні плями на обличчі досить складно. Але змусити їх стати менш яскравими і такими, що одразу впадають в очі - можна.

З таким завданням можуть впоратися спеціальні косметологічні засоби, як сироватка або крем, що містять аскорбінову, транексамову, гліколеву, азелаїнову, коєву кислоту, а також вітамін В3 і арбутин. Всі ці та інші компоненти, які комбінуються в космецевтичних засобах, в тій чи іншій мірі зменшують синтез меланіну, перешкоджають його поширенню на великі ділянки, відлущують шкіру і вирівнюють її тон.

Також хороший ефект дає застосування освітлюючої маски, за допомогою якої зникають поверхневі плями, що не викликані внутрішніми проблемами, а всі інші стають набагато світлішими. Повністю пігмент якщо і не зникне, то стане не таким помітним. Також ця маска допомагає від висипань:

  • Для приготування потрібно перебити блендером до однорідної кашки зелень петрушки, повинно вийти близько 2 ч. л. з гіркою.
  • Додати 2 ч. л. відвару кульбаби - для його приготування 2 ст. л. кореня кульбаби залити 100 мл окропу, прокип'ятити 10-15 хвилин, остудити і процідити. 
  • Додати в маску м'якоть лимона - для чутливої шкіри 1/3 часточки, для нормальної та комбінованої - 2/3 часточки, для жирної - 1 часточку. Всього має вийти близько 3 ч. л. однорідної кашки. 
  • Додати 3 ч. л. горохової муки і ретельно розмішати.

Перед застосуванням зробити алергопробу, виклавши засіб на чисту шкіру кисті руки - якщо шкіра не почервоніла, все добре. Маску не накладати навколо очей і губ, можна використовувати каркас з марлі. Тримати 10-15 хвилин ввечері або за 2 години до виходу на сонце.

Маску не можна зберігати, приготовану суміш потрібно використовувати відразу. Курс становить 2 тижні по 3 рази на тиждень. Дрібні плями в пару міліметрів зникають, більші починають світлішати, шкіра стає м'яка.  

Як вивести пігментні плями на обличчі - максимально уникаємо сонця

Потрібно враховувати, що отримання остаточного результату займає довгий час. Глибокі плями не підуть зовсім за місяць, а в якихось випадках може знадобитися і до півроку. Тільки уявіть, що з кінця осені до початку весни ви боретеся з пігментацією шкіри, а з появою перших спекотних сонячних променів все повертається назад.

Тому найкраще - профілактика. З настанням теплої пори року, коли рівень ультрафіолетового випромінювання (УФ-індекс) значно підвищується, рекомендується використовувати сонцезахисні продукти ряду SPF 50+, тобто з дуже високим ступенем захисту (фактор 70, 80, 100). Також слід обмежити час або зовсім уникати перебування на відкритому сонці і завжди носити крислатий капелюх або хоча б бейсболку.

Пігментація на обличчі може бути і симптомом захворювань або проблем з деякими органами. Про які хвороби говорять пігментні плями на обличчі - наприклад, про проблеми з нирками або печінкою. Встановити це можна тільки за допомогою медичних обстежень, які призначає лікар.

Раніше УНІАН розповідав, чи можна сушити руки в сушарці у громадських туалетах - можливо, про таке ви навіть не здогадувалися.

Вас також можуть зацікавити новини: