Як зробити миття посуду швидким і веселим: поради, які спростять побут / фото ua.depositphotos.com

Прибирання – гнітючий елемент рутини кожного з нас. УНІАН зібрав поради, які допоможуть спростити миття посуду, зробивши одну з домашніх справ трохи приємнішою.

Як правильно користуватися миючим засобом для посуду

Найпоширеніших способу миття посуд вручну два. Перший – коли ви наповнюєте раковину або таз водою з миючим засобом і занурюєте туди посуд. Другий – коли наносите засіб безпосередньо на посуд. 

Американський інститут прибирання (ACI) зазначає, що принципової різниці немає, але в обох випадках варто звернути увагу на те, скільки миючого засобу ви використовуєте. 

Відео дня

ACI радить звернути увагу на рекомендації на упаковці – вам може бути потрібно значно менше, ніж вам здається. 

Вважається, що 1 грама засобу має вистачити на 22 тарілки. При використанні концентрованого засобу для отримання достатньої кількість піни може бути достатньо нанести на губку 1-2 краплі. 

У разі, якщо ви хочете замочити посуд, засобу варто використовувати вдвічі більше. 

Як правильно мити посуд вручну 

Ключове для ефективного миття посуду – порядок, в якому ви це робите. Мити посуду стане простіше і швидше, якщо одразу розмістити посуд в раковині зручно. Внизу краще розмістити посуд найбільшого розміру (каструля, пательня, велика тарілка або миска). А зверху – миски меншого розміру, посуд зі скла, склянки і чашки, вилки, ложки. Такий спосіб розстановки дозволить ненадовго замочити посуд, що знаходиться знизу, і процес миття стане легше.

Слабозабруднений посуд (зазвичай це чашки, склянки і столові прилади) краще мити пешою чергою. А останньою – те, що вимагає більше зусиль, як каструлі і сковорідки. 

Краще подбати про свої сили і нерви заздалегідь і попередньо замочити посуд, якщо до нього пристала або пригоріла їжа. Миючий засіб або харчову соду засипте в раковину або в саму брудну каструлю. Залийте окріп і почекайте до півгодини. Після цього приступайте до миття.

Миття посуду за санпіном – що кажуть державні норми 

У ресторанах і їдальнях є свої особливості миття посуду. Рекомендації, зокрема, можна знайти в Державних санітарних правилах і нормах влаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів. 

Там зазначено, що для миття столового посуду ручним способом використовується 4-5 ванн. Для столових приладів і тарілок – 3 ванни, склянок – 2. 

Помитий посуд після знежирюється. Склянки миються (знежирюються) один раз в окремій ванній, а тарілки, ложки і виделки – знежирюються двічі. 

При цьому в першій ванні миючого засобу використовується стільки, скільки вказано в інструкції до нього, а в другій – вдвічі менше. 

Після посуд кілька разів полоскають в загальній або окремих ваннах під проточною водою. А вимиті ложки і виделки підлягають обов'язковому прожарюванню в духових шафах.

Що не можна робити, коли миєш посуд

Деякий посуд варто мити з особливою обережністю. Наприклад, чавунний посуд миють руками в теплій воді без додавання миючих засобів, щоб зберегти його міцність і витривалість. Кришталь може "вбити" дуже гаряча вода. А старовинні тарілки і чашки можуть не перенести інтенсивне миття – позолота або розпис ручної роботи просто зітреться. Щоб не було неприємних сюрпризів, при покупці читайте етикетки і намагайтеся запам'ятати написані там рекомендації.

Вкрай небажано при митті посуду зливати використані кулінарні масла і жир в раковину. Жир застигне при охолодженні і може забити стоки і труби. Щоб цього не сталося, попередньо злийте масло в окремий контейнер або, наприклад, в "гніздо" з фольги. Після – утилізуйте. Те ж стосується і великих шматочків їжі.

Як мити посуд вручну, щоб було весело

Способів зайняти себе під час миття посуду безліч. Наприклад, цей час можна витратити на те, щоб помріяти, вигадати пісню або сценарій для фільму. Ви самі можете стати героями цього твору.

Також можна вигадати для себе челлендж. Наприклад, спробувати мити посуд тільки правою рукою або робити це, стоячи на одній нозі. Тоді ваші думки будуть зайняті тим, щоб не порушити правила гри, і час пролетить швидше.

Миття посуду можна поєднувати з прослуховуванням музики (і танцями, чому б і ні?), аудіокниги або подкасту, переглядом фільму або серіалу. 

Можна сформувати приємну звичку, роблячи щось з цього кожен раз, коли миєте посуд. Так додивитися серію серіалу або дослухати альбом стане додатковою мотивацією помити посуд. 

Вас також можуть зацікавити новини: