
Рідко яке свято обходиться без оселедця - чи то як закуски, чи то улюбленої багатьма "Шуби". Щоб не зіпсувати собі застілля й уникнути поганих наслідків, варто відповідально поставитися до вибору оселедця: вибрати не тільки смачний, а й свіжий. Визначити якість риби можна, і не куштуючи її - за зовнішнім виглядом. Яким має бути оселедець у вакуумі та на вагу - розповідаємо нижче.
Як правильно вибрати оселедець
Купувати оселедець можна як із бочки, так і у вакуумі. Для початку подивіться на його зовнішній вигляд:
- у свіжої риби - товста спинка, рівна тушка і зябра темно-червоного кольору;
- поверхня - цільна і без пошкоджень;
- м'ясо - пружне і тримає форму, якщо натиснути на нього, то воно повинне повернутися до своєї початкової форми, якщо це не відбувається, то оселедець перезрілий або взагалі не годиться в їжу;
- очі у риби - ясні і не запалі;
- вага - від 400 г.
Якщо купуєте оселедець у вакуумі:
- дивіться на етикетку - у складі мають бути тільки риба, сіль і спеції, жодних консервантів;
- зверніть увагу на термін придатності;
- упаковка має бути цілою - від купівлі риби в пошкодженій або здутій упаковці краще відмовитися.
Не потрібно брати оселедець із жовтими плямами або білим нальотом на лусці, якщо є неприємний кислий запах, луска липка або дуже слизька.
.
До речі, визначення, що у хорошого оселедця очі червоного кольору - це неправда. Найімовірніше, така риба просто довго перебувала в солі й тому може бути пересолена.
На те, що оселедець дуже солоний, вказує і його зовнішній вигляд - він виглядатиме ще більш пружним і щільним.
І ще одна порада: купуйте цілу рибу і розбирайте її самі. Безумовно, купити готове філе (пресерви) зручніше, але під час його виготовлення використовують різноманітні розчини, добавки, консерванти - це все дає змогу прискорити засолювання оселедця і подовжити зберігання, але негативно позначається на здоров'ї. Якщо все-таки вирішили взяти пресерви, то дивіться на дату фасування - що вона свіжіша, то ліпше, і на шматочки всередині - вони мають бути однаковими за розміром і акуратно викладені.
Раніше ми розповідали, як відрізнити справжню сметану від підробки - на що звернути увагу.