Як вибрати молоко в магазині / depositphotos.com

Найчастіше, купуючи молоко в магазині, ми звертаємо увагу тільки на термін придатності. Насправді, існують ще кілька показників, які потрібно враховувати, щоб молоко не псувалося.

УНІАН розповість, який термін зберігання пастеризованого молока і як вибрати в магазині відповідний продукт.

Раніше ми говорили про те, як збільшити термін зберігання молока.

Відео дня

Способи обробки молока

Вся молочна продукція такого типу, яку ви зустрічаєте на полицях супермаркетів, ділиться на три види:

  • Пастеризоване молоко - те, яке нагрівають один раз до 60 °С. Під час цього мікроорганізми гинуть, але залишаються їх спори, тому бактерії знову можуть розмножуватися при сприятливих умовах. Саме тому зберігати пастеризоване молоко можна при низьких температурах і недовго.
  • Ультрапастеризоване - виробник швидко нагріває молоко до 150 °C і тут же охолоджує. У цей момент бактерії, через які продукт може скиснути, гинуть, але смак і аромат молока зберігаються.
  • Стерилізоване - протягом довгого часу молоко нагрівають до 100 °C і вище. Простіше кажучи, це кип'ячене молоко, в якому вже немає корисних бактерій. З такого продукту не можна зробити сир, але термін зберігання продукту збільшується в рази.

Така класифікація допомагає людям ділити всі види молока на два типи: коротке і довге. Коротке - пастеризований продукт, який був нагрітий при невисоких температурах. Довге - ультрапастеризоване і стерилізоване, а також продукти, з нього зроблені.

Види упаковки для молока

В якій упаковці купувати молоко / фото ua.depositphotos.com

Крім вищевказаних факторів, на термін придатності молока впливає і упаковка, в якій знаходиться молоко. Вона буває:

  • м'якою - поліетилен підвищеної міцності;
  • напівжорсткою (термопласт) - пластикові упаковки, як правило, стаканчики з фольгою замість кришки;
  • напівжорсткою з комбінованих матеріалів - картонні коробки з покриттям з декількох шарів.

Найчастіше, виробники вибирають дешеву упаковку, це відбивається і на вартості молока. Якщо ви бачите молоко в поліетиленовому або паперовому пакеті, то, швидше за все, це пастеризований продукт, термін зберігання якого становить 3-5 днів.

Термопласти можна зустріти в якості упаковки для йогуртів або сметани, причому, найважливіше - герметичність пакета. За умови, що виробник не економив на матеріалах, такий кисломолочний продукт буде зберігатися 5-7 днів.

Ультрапастеризоване і стерилізоване молоко вимагають хорошої герметичної і якісної упаковки, купувати таку продукцію в пакетах категорично не рекомендується.

Скільки зберігається магазинне молоко в холодильнику

Ви повинні пам'ятати, що термін зберігання пастеризованого молока завжди максимум 5 днів, а після відкриття - 48 годин. Ультрапастеризоване і стерилізоване може залишатися придатним для вживання протягом 10 днів. При цьому, якщо ви відкриваєте молоко, то ультрапастеризоване зберігається стільки, скільки вказав виробник, а стерилізоване 96 годин.

Коротка молочна продукція зберігається при температурі 2-4°С. Довга молочка може перебувати в дверцятах холодильника або на верхніх полицях, де температура вище. Стерилізоване молоко в тетрапаку, наприклад, переносить температуру до 25°С.

Як зрозуміти, що молоко зіпсовано

Що робити з зіпсованим молоком / фото: ua.depositphotos.com

Іноді, навіть при дотриманні правил зберігання, молочна продукція здається зіпсованою. Визначити, так це чи ні, можна за зовнішніми ознаками:

  • жирне молоко (від 4,7%) - утворюється плівка, яка зникає при перемішуванні;
  • знежирене молоко - з'являється синюватий відтінок;
  • стерилізоване - кремовий відтінок.

Якщо молоко пропало, ви відчуєте кислинку і побачите згустки, а при кип'ятінні продукт згорнеться. Багато господинь не викидають кисле молоко, а перетворюють його в кисле молоко, додаючи в нагрітий продукт спеціальну закваску. Крім того, з зіпсованого молока завжди можна зробити млинці.

Вас також можуть зацікавити новини: