Коли потрібно збирати гриби восени / фото ua.depositphotos.com

Гриби - справжнє джерело білка і поживні ласощі для кожної людини. Їх можна купити в магазині або на ринку, але набагато цікавіше - знайти в лісі самостійно. УНІАН розповість, які гриби потрібно збирати у вересні і як відрізнити кожен вид.

Раніше ми говорили про те, як правильно збирати гриби в лісі.

Які бувають гриби - класифікація

Перш, ніж вирушати в ліс на збір грибів, важливо розібратися в їх різновидах і відмінностях. Досвідчені грибники ділять цей продукт на чотири типи:

Відео дня
  • їстівні - безпечні, можна вживати навіть в сирому вигляді;
  • умовно-їстівні - сирими їсти не можна, але можна сушити і вимочувати;
  • неїстівний - безпечні, але несмачні;
  • отруйні - небезпечні для життя через велику кількість токсинів.

Також гриби діляться на поживні, менш поживні, посередні і малоцінні. Дана класифікація, скоріше, народна, і властива тим чи іншим грибам суто індивідуально.

Які їстівні гриби ростуть восени у вересні

Кожному сезону притаманні свої унікальні культури-їх простіше знайти в той чи інший місяць. Так само точно відбувається у вересні, а в рейтинг популярних вересневих грибів потрапляють всього шість видів грибів.

Опеньки

Ці гриби можна знайти на пнях або на стовбурах дерев, найпростіше виявити опеньки в лісовій гущавині. Капелюшок опенька округлий, опуклий, в діаметрі становить до 8 см, ніжка до 15 см у висоту, порожнистий, з кільцем вгорі. Колір гриба - світло-бежевий. Опеньки ростуть сім'ями і люблять високу вологість, тому їх завжди багато в місцях повалених дерев і опалого листя.

Маслюки

Одни з найпопулярніших і улюблених українцями грибів, ростуть вони на добре освітлених галявинах і узліссях. У них опукла, слизовий капелюшок, діаметром 13 см. Колір варіюється від бурого з жовтим відливом до темно-коричневого. Ніжка висотою до 10 см, без верхнього кільця. Саме маслюки можна варити, смажити, маринувати і заготовлювати на зиму.

Раніше ми говорили про те, як приготувати гриби маслюки.

Білий гриб

Такий вид грибів вважається найціннішим і смачним, капелюшок досягає 45 см в діаметрі, колір з віком змінюється від оливкового до коричневого. Ніжка діаметром до 26 см, з розширенням донизу, рівна, з дрібною поверхневою сіточкою. Білий гриб можна готувати як завгодно або робити з нього зимову консервацію. Рости такі гриби можуть поодинці або в групах, в різних типах лісів.

Чорний груздь

Це найбільший вересневий гриб, багато хто використовує його для заготовок на зиму. Капелюшок гриба - до 32 см в діаметрі, колір - від оливкового до чорного (в залежності від віку). Висота ніжки - до 20 см. Найчастіше, чорні грузді мешкають в змішаних лісах, де найбільше беріз. Такий гриб можна заморожувати або консервувати, але сушити не рекомендується - втрачає свої корисні властивості.

Глива

Гриб можна виявити в листяних лісах, росте він на деревах. Примітно, що з'являється глива в кінці серпня і пропадає тільки ближче до зими. Досвідчені грибники радять зрізати гливи, діаметр капелюшків яких не перевищує 10 см. Вважається, що краще вживати в їжу тільки капелюшки, а жорсткі ніжки викидати, але насправді їм просто необхідна тривала термічна обробка.

Вас також можуть зацікавити новини: