Що принесе місячне затемнення у жовтні 2023 / колаж УНІАН, фото pixabay.com

Друге у 2023 році затемнення Місяця відбудеться наприкінці жовтня. Воно закриє коридор затемнень, який почався 14 жовтня. Коли буде місячне затемнення, чи зможемо ми його спостерігати і чому слід бути особливо обережним - у матеріалі.

Чим особливе місячне затемнення в жовтні 2023   

Місячне затемнення - це явище, коли Земля, перебуваючи на одній прямій між Місяцем і Сонцем, кидає тінь на супутник. Затемнення Місяця завжди збігається з повнею.

Цього разу тінню Землі буде вкрито максимум 6% поверхні Місяця - тобто, він не зникне, а лише тонкий його край стане повністю темним. Тіньова величина цього місячного затемнення дорівнює 0,122 (максимально можлива - 1), а напівтіньова величина - 1,118 (максимальна - 2, це повне місячне затемнення). Це затемнення буде найбільшим місячним затемненням до 2025 року, хоча його і не можна назвати неймовірно видовищним.

Відео дня

Коли місячне затемнення в жовтні 2023 - точний час і як його побачити

Усе затемнення триватиме 4 години 25 хвилин. Спочатку на місячний диск потрапить півтінь Землі, потім Місяць частково зайде в тінь Землі - це буде часткове затемнення, яке триватиме 1 годину 18 хвилин.

Напівтіньове затемнення почнеться 28 жовтня о 21:01 за київським часом (18:01 GMT), а часткове затемнення почнеться о 22:35 за Києвом (19:35 GMT).

Свого максимуму часткове затемнення 28 жовтня 2023 року досягне о 23:14 за Києвом (20:14 GMT), а завершиться о 23:52 (20:52 GMT) за Києвом.

Повністю затемнення завершиться о 01:26 за київським часом 29 жовтня.

Повністю затемнення буде видно на сході Північної і Південної Америки, в Європі, Африці, Азії та Австралії. Частину затемнення буде видно в усій Європі, Азії, Австралії, Африці, Північній Америці, більшій частині Південної Америки, у Тихому, Атлантичному, Індійському океанах, Арктиці та Антарктиді. 

В Україні місячне затемнення 28 жовтня 2023 року можна буде спостерігати за умови, що погода вночі буде ясною. Щоб побачити його, не потрібно жодного спеціального обладнання - потемніння поверхні Місяця буде видно неозброєним оком. Край Місяця під час затемнення здаватиметься темним, ніби від нього відкусили шматок. Інша частина буде вкрита світлою півтінню - її поверхня лише злегка потемніє.

Наступне місячне затемнення відбудеться 25 березня 2024 року. 

Що не можна робити в місячне затемнення

Що не можна робити в затемнення / pixabay.com

Місячні затемнення привносять у життя зміни - як позитивні, так і негативні, кажуть астрологи. Затемнення в жовтні 2023 відбудеться в знаку Тельця, тому можуть порушуватися теми фінансів, воєн і криз. 

Місячного затемнення слід побоюватися через його вплив на людину: у цей період і до нього може погіршитися загальне самопочуття, проявитися емоційна нестабільність. Головний біль із нізвідки і безсоння - це теж затемнення.

Зазвичай у цей час також виходять з ладу електроприлади, губляться важливі речі, посилки тощо - до цього потрібно бути готовим. Також, попереджають астрологи, у декого може з'являтися почуття дежавю - ефект повторюваних подій. Якщо це відбувається з вами, то цілком імовірно, що вам потрібно зробити висновки і вчинити так, щоб виправити минулі помилки й уникнути повторюваного сценарію.

Що не можна робити в затемнення:

  • робити необдумані вчинки - вони можуть призвести до фатальних наслідків;
  • сваритися - у цей час можливі провокації;
  • звинувачувати себе або інших у тому, що відбувається;
  • перенапружуватися;
  • йти на ризик;
  • вдаватися до медичних процедур і операцій;
  • влаштовуватися на нову роботу і підписувати важливі папери;
  • робити ремонт, генеральне прибирання, перестановку.

Якщо навіть плани були намічені раніше, їх краще перенести, радять астрологи. Будьте уважні на дорогах - можливі аварійні ситуації.

Що можна робити в місячне затемнення

У цей час добре підбивати підсумки і робити висновки. Спостерігайте за своїм життям і подіями, які відбуваються, які люди зустрічаються на шляху - це все може зіграти певну роль у житті. У день затемнення постарайтеся оточити себе позитивом, а енергію, якої в цей період буде багато, спрямувати на своє внутрішнє зростання.

Що потрібно робити в затемнення:

  • проводити час із сім'єю, близькими або друзями;
  • планувати нові проєкти, просувати нові ідеї на роботі;
  • знайомитися з новими людьми;
  • самореалізовуватися - можна досягти непоганих результатів;
  • раціонально харчуватися і повноцінно відпочивати.

Це місячне затемнення поставить крапку і закриє коридор затемнень 2023. З 29 жовтня життя почне потихеньку повертатися на круги своя: кругообіг подій розсмокчеться і всі проблеми вирішаться. Головне - не наламати дров напередодні.

Раніше ми публікували місячний календар на листопад 2023 зі сприятливими і несприятливими датами. 

Вас також можуть зацікавити новини: