В Україні скоро будуть відзначати День медика / УНІАН

Цього тижня українські медики відзначають професійне свято – День медичного працівника.

Професія медика вимагає особливого покликання і дара допомагати людям, адже успішно лікувати людей дано далеко не кожному. УНІАН вирішив згадати історію та значення професійного свята.

Читайте такожДень батька в Україні: історії, традиції святкування

День медика – історія свята

День медичного працівника в Україні відзначався ще в радянські часи, з 1980 року. У незалежній Україні це свято було встановлено у 1994 році, згідно з указом тодішнього президента України Леоніда Кравчука (N 281/94).

Згідно з указом, свято було введено на підтримку ініціативи працівників відомств і установ охорони здоров'я України. День медичного працівника в Україні щорічно відзначається у третю неділю червня.

Цього дня лікарі, медсестри та санітари традиційно приймають вітання від пацієнтів, близьких і знайомих, колег і керівників. В останні роки медики все частіше приєднуються до флеш-мобів і благодійних ініціатив, приурочених до професійного свята.

Коли день медика

У мережі часто можна зустріти питання, коли День медика у 2019 році. Цього року професійне свято українських медпрацівників буде відзначатися 16 червня.

Цього року День медика буде відзначатися 16 червня / Ілюстрація УНІАН

Чому у лікарів білі халати

Сьогодні білий халат став найбільш пізнаваною «візитною карткою» практично будь-якого медика, однак так було не завжди. Ще у другій половині XIX століття халати не вважалися обов'язковим для лікаря предметом одягу.

Робочий одяг білого кольору став набувати популярності у медиків з появою антисептичної теорії Лістера. Її прихильники почали кип'ятити одяг метою знезараження, а також використовувати для прання грубе мило та вапно. Це призводило до знебарвлення тканини, тому використання білого одягу з щільного полотна було практичним рішенням.

Відомо, що класичний білий докторський халат першим запропонував використовувати педіатр Карл Раухфус (1835 - 1915), який жив і працював в Російській імперії.

Сьогодні білий халат став найбільш пізнаваною «візитною карткою» практично будь-якого медика / УНІАН