Точна дата народження святого Пантелеймона не збереглася

9 серпня православна церква вшановує великомученика і цілителя Пантелеймона. В цей день у всіх храмах вшановують святого, молячись про одужання найтяжчих хворих.

Історія Дня Пантелеймона

Точна дата народження святого Пантелеймона не збереглася. За деякими даними, він народився і жив у третьому столітті на території Нікодимії, а батьком його був багатий язичник.

Пантелеймон спочатку скептично поставився до віри в Христа, однак пізніше він став свідком чудесного зцілення: він намагався зцілити маленького хлопчика, якого вкусила змія. Звернувшись до Бога, хлопчик чудесним чином зцілився. Після цього випадку Пантелеймон вирішив присвятити своє життя служінню Христу і людям.

Православна церква вшановує святого Пантелеймона як цілителя і покровителя воїнів. До нього звертаються тоді, коли навіть офіційна медицина опускає руки. Вважається, що якщо людина щиро і від усієї душі молиться святому цілителю Пантелеймону, то навіть самі страшні і важкі хвороби відступають.

Свято Пантелеймона-цілителя: що не можна робити

У народі вважається, що у цей день не прийнято працювати в полі - може блискавкою спалити або врожай, або навіть самого "порушника". Навіть друга назва свята - "Палій".

При цьому і лінуватися у цей день не прийнято: свою роботу слід виконувати з особливою ретельністю.

Крім того, не можна байдуже проходити повз чужої біди: святий Пантелеймон допомагав всякому - і жебракові в бідному районі, і злочинцю в тюрмі. Вважається, якщо у цього дня з байдужістю поставитися до чужого горя - святий покарає.

Про життя і страждання святого Пантелеймона написали оповідання його учні

Свято Пантелеймона-цілителя: що можна робити

У цей день прийнято святити перші колосся – а потім цілий рік зберігати їх в будинку. Якщо людина хворіє, то колосся прикладалися до хворого місця.

Також в старовину саме на Пантелеймона починали збір лікувальних трав.

Через те, що раніше саме до цього свята встигала капуста, то на Пантелеймона було прийнято зрізати перший качан і пекти пироги з капустою. Ними потім частували всіх – і домашніх, і гостей, і жебраків.

Народні прикмети на Пантелеймона

- Вважалося, що ті, хто був народжений на Пантелеймона, володіють даром цілительства і можуть керувати лікарськими травами.

- Мурахи закладають входи в мурашники - скоро буде дощ

- Сильно скрекочуть і стрибають коники - погода буде ясною і сухою.

Мощі святого Пантелеймона

Про життя і страждання святого Пантелеймона написали оповідання його учні, які бачили страту і чули голос з Неба.

Святі мощі великого цілителя і мученика Пантелеймона розійшлися по всім православним світом, а його голова перебуває на Афоні, в монастирі Святого мученика Пантелеймона.

У 2017 році мощі Святого великомученика Пантелеймона-цілителя побували у Спасо-Преображенському кафедральному соборі Одеси.

Знахарі і відьми 9 серпня обов'язково збирали лікарські трави

Пантелеймон молитва

Знахарі і відьми 9 серпня обов'язково збирали лікарські трави - вважалося, що в цей день вони наповнюються цілющою силою. При їх зборі завжди читали молитву:

«Во имя Отца и Сына и Святого Духа. Аминь. Благослови, Господи, Матерь Божия, Пресвятая Дева Мария, Пречистая Богородица! Благослови, отец праведный Абрам! Пришла я к вам за Божьей травой, Чтоб она дала здравие и покой. Чтоб травушка больным помогала, Тело их от хвори освобождала. Святой отец Абрам глядел, Симеон Зилот травы садил, Илья Пророк эту травку полил, Господь Бог наш благословил. Благослови на пользу траву сию, Небо и мать-земля, Благослови на труд, на лечение, Господи, и меня. Во имя Отца и Сына и Святого Духа. Ныне, присно, во веки веков. Аминь».