14 жовтня християни згадують заступницю людства – Богоматір / фото: br.pinterest.com

Покрова Пресвятої Богородиці – одне із найважливіших християнських свят. Його повна назва – Покрова Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії.

Коли святкують Покрову

Щороку Покрову Пресвятої Богородиці відзначають 14 жовтня. У 2019 році святкування припадає на понеділок. У народі цей день ще називають Свято Покрови або Третя Пречиста.

Що таке Покрова Пресвятої Богородиці

За переказами, у 910 році Богородиця, осяяна небесним світлом й оточена ангелами та святими, з’явилася людям, які молилися у Влахернському храмі в Константинополі за визволення від ворогів, які оточили місто.

Відео дня

Читайте такожДень захисника України 2019: дата та історія свята

Пресвята Діва Марія зі слізьми стала молити Бога за християн. Потім Божа Матір на знак того, що бере народ під свою опіку, покрила людей у храмі чесним своїм омофором (грецьке омофор – наплічник, тобто довга широка тканина з хрестом, яку носять священики на богослужіннях). Пресвята Владичиця сяяла небесною славою, а покрив у руках її блищав "краще за промені сонячні".

Дивовижний покрив захистив місто. Буря, яка піднялася в той момент, розкидала кораблі противника, позбавивши жителів Константинополя від смерті.

Символ та значення Покрови

Свято Покрови Божої Матері та ікона Покрови – зворушливий символ невпинного заступництва Владичиці за рід людський. Воно є одним із найвеличніших свят, тому на честь нього досить часто освячують новозбудовані храми.

Покров Пресвятої Діви – знак любові та участі, які Матір Божа відчуває до людей. Його благодать незримо осіняє й захищає кожну людину, оберігаючи від гріха і допомагаючи в нелегкий час.

Людство перебуває під захистом Богородиці, яка своїм омофором покриває християн / фото: rusregioninform.ru

В Україні особливо значущим свято Покрови Пресвятої Богородиці було для козаків, які будували багато храмів Богородиці й особливо шанували ікони Покрови. Козаки вірили, що свята Покрова охороняє їх, а Матір Божу вважали своєю заступницею і покровителькою.

Ікона Покрови Пресвятої Богородиці

На іконах Покрови зображений світлий образ Діви Марії, яка вкриває людство від ворогів. Пресвята Божа Матір, тримає свій світлий омофор. Її покров і захист простягається не тільки на людські тіла, а насамперед – на їхні душі.

До ікони Покрови Пресвятої Богородиці звертаються, просячи про покровительство та захист від небезпек і нещасть, оскільки її молитва до Господа є доволі сильною.