День Святого Миколая відзначається 19 грудня / "Телеграф"

19 грудня в Україні відзначається День святого Миколая - улюблене свято дорослих і дітей. Малюки особливо люблять цю дату, адже Микола Чудотворець залишає для них подарунки під подушкою.

Прикмети на Миколая

Згідно з народними прикметами, День святого Миколая завжди сніжний. Не даремно ж перші серйозні морози називалися микольскими.

"Підійшов би Нікола, а вже зима на санках приїде за ним", "Привезли зиму на санях до Миколи, ось тобі і відлига", "Хвали зиму після Миколина дня". Так казали наші предки.

А ось якщо перед Миколою з'явився іній, то рік буде багатим і врожайним.

Ще 19 грудня був першим днем так званого хлібного торгу. "Нікольський торг всьому указ" або "Ціни на хліб будує Нікольський торг".

Перші сильні морози називалися микольскими / bipbap.ru

Саме в цей день селяни варили пиво, правили молебень про дарування всіх благ, щоб наступного року був урожай на жито й плоди. Після відвідування церкви починалося частування всіх селян брагою, пивом і пирогами. Веселощі неодмінно супроводжувалося їздою з піснями: "Віталися зі сніжною зимою тричі об'їжджаючи навколо села на санях". Відомо також, що після гуляння залишки їжі роздавали жебракам. А в приказках цей день описували так: "Красна Микольщина пивом та пирогами".

Через те, що День святого Миколая був останнім днем у році, то необхідно було роздати всі борги. Якщо цього не зробити, то в прийдешньому році сім'я буде бідувати.

Наші предки вірили, що цей день - найкращий для того, що б примиритися з ворогом:"На Микольщину клич одного, клич і ворога, обидва будуть друзі".

І ще одна прикмета: якщо господар будинку першим не обійде свій двір, то в наступному році буде біда. Тому на Миколая чоловіки намагалися встати раніше й обійти весь двір.

Особливо День Святого Миколая чекали дівчата, адже в цей день ворожили на заміжжя / Вікіпедія

Ворожіння на День святого Миколая

Сильно чекали свято Миколая Чудотворця дівчини. Вони починали готувати наряди до майбутніх святок і здійснювали молитву про щасливе заміжжя. Подружки збиралися в ніч з 18 на 19 грудня і гадали на женихів, загадували бажання.

Щоб дізнатися свою долю пропонуємо провести кілька нескладних прийомів з ворожіння.

Ворожіння на імена

Щоб дізнатися ім'я свого нареченого, дівчата брали кілька смужок берести, писали на них різні чоловічі імена, скручували ці листочки, ретельно перемішували й поміщали під подушку. Відразу після пробудження витягувалася одна записка з заповітним доленосним ім'ям.

Ворожіння на гілочці

Незаміжні дівчата у День святого Миколая рвали невелику гілочку вишневого дерева і ставили її у вазу з водою. Якщо до весни з'являлися квіти, то і весілля не за горами.

Віщі сни

Вважається, що в ніч перед святом сняться віщі сни. Дуже важливо його запам'ятати та навіть напередодні загадати заповітне бажання. Наприклад, можна попросити "суджений-ряджений, прийди до мене випити водиці" і поставити поруч з ліжком склянку з водою. А сон потрібно витлумачити обов'язково без використання сонників.

Існує навіть спеціальний обряд на виконання бажання. Візьміть сорок свічок, встановіть їх в тарілку з сіллю і запаліть перед іконою Миколи Угодника. Прочитайте молитву "Отче наш". Напишіть лист, в якому вкажіть свої неправедні вчинки та навіть покайтеся у ще не вчинених гріхах (10 смертних гріхів). Потім підпалюєте лист і в цей час думаєте про своє бажання. Дайте свічкам догоріти повністю. Залишки віднесіть до церкви, коли там будете ставити свічку святому.

Ворожіння з кільцем

Ще одне ворожіння про весілля. Щоб вгадати, чи бути весілля в прийдешньому році, дівчині необхідно взяти кільце у щасливою заміжньої подруги або родички, підвісити його на своєму власному волоссі і піднести над склянкою з водою. Згідно з повір'ями, якщо кільце швидко крутиться і при цьому не стосується країв склянки, можна чекати швидкого сватання. Якщо почне повільно обертатися і вдариться про посудину – ще рік дівувати.

Вас также могут заинтересовать новости: