Щедрий вечір до Водохреща

Лічені дні залишаються до того, як православний світ відзначатиме одне з головних свят зими - Водохреще. Він припадає на 19 січня. А днем раніше православні відзначають ще одне свято, що передує Хрещенню. Мова йде про Щедрий вечір.

Що саме означає цей день і яких слід дотримуватися традицій 18 січня - читайте в матеріалі УНІАН.

Щедрий вечір 18 січня: історія свята

Щедрим вечором 18 січня називають вечір, що передує Водохрещу. Цього дня зазвичай готуються до святкування Водохреща, або, як його ще називають, - Богоявлення. Щедрий вечір напередодні Водохрещя не прийнято урочисто відзначати, на відміну від Різдвяного. Історія Водохресного святвечора нерозривно пов'язана з самим днем Хрещення, але, незважаючи на це, 18 січня людям все ж слід виконати певні ритуали.

Відео дня

Православні у цей день згадують хрещення Ісуса Христа Іоанном Хрестителем, яке відбувалося в річці Йордан.

У народі Водохресний святвечір також отримав назви "голодна кутя" і "голодний вечір".

Традиції Щедрого вечора 18 січня

За день до Богоявлення у всіх православних храмах проводять богослужіння й освячують воду. Другий ритуал робиться для того, щоб люди могли взяти її додому і там нею освятити своє житло. Вважається, що освячена вода у цей день по-особливому цілюща і має оберігати будинок від зла, а також може сприяти лікуванню від хвороб. Цю воду зберігають впродовж усього року - до наступного свята Богоявлення.

Купання в освяченой воді / фото ДнепрОГА

До речі, саме 18 січня церква здійснює перше в році освячення води. Друге проводять на наступний день - 19 січня, безпосередньо в день Водохреща.

Богоявленням Господнім православний світ завершує період Різдвяних святок. Це означає, що 19 січня - останній день, коли можна колядувати й ворожити. Особливу цінність цього дня мають добрі справи й допомога нужденним людям.

Щедрий вечір 18 січня - день суворого посту. Вкрай не рекомендується вживати м'ясо, рибу або ж алкоголь. Також у цей день не можна лихословити, виносити щось з оселі, позичати гроші та прати.

Прикмети на Щедрий вечір

Снігова заметіль в цей день означатиме цьогоріч добрий урожай. Всім дівчатам, що бажають побороти веснянки, радять 18 січня вмитися водою талого снігу. Для того, щоб вберегти будинок від нечистої сили на вікнах і дверях слід намалювати хрести. Зробити це можна за допомогою свічки або крейди. Здавна на святвечір дівчата кидали на вулицю черевичок, знятий з лівої ноги. Після визначали, з якого боку прийде їх суджений - за напрямом передньої частини кинутого взуття.

Щедрий вечір на Водохреще: картинки та листівки

Водохресний святвечір - традиції
Щедрий вечір на Водохреще
Щедрий вечір 2020
false
false
З Водохрещем - 2020